Ha iPhone-t használsz és fontos a magánéleted, töröld azonnal a Facebook appot

Ha iPhone-t használsz és fontos a magánéleted, töröld azonnal a Facebook appot
Hiába tiltjuk le a követést, a Facebook továbbra is gyűjti az adatot az iPhone-os felhasználókról.

Az iOS 14 egyik nagy újítása az alkalmazáskövetés átláthatósága volt, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy az appoknál külön engedélyezni kellett a tevékenységünk követését az alkalmazás számára. Az Apple ezzel több céget, köztük a Facebookot is, komoly nehézségek elé állított. Most mégis úgy tűnik, hogy a közösségi oldal továbbra is gyűjti az adatokat felhasználóiról – írja a hvg.hu.

A témában két kiberbiztonsági kutató,Talal Haj Bakry és Tommy Mysk, nyilatkozott az amerikai Forbes-nak. Véleményük szerint a Facebook akkor is képes követni a mobilt és tulajdonosát, hogyha letiltjuk a követhetőséget. Ehhez az iPhone-ok gyorsulásmérőjét használják, melyből könnyen kikövetkeztethető merre jár a felhasználó.

A kutatók szerint, aggodalomra adhat okot, hogy egy alkalmazás annak ellenére is követi a felhasználói tevékenységet, hogy ettől kifejezetten eltiltották. Éppen ezért azt javasolják, hogy akinek fontos a magánélete és iPhone-t használ, mielőbb törölje az alkalmazást a készülékről. Hozzáteszik, hogy a vállalathoz tartozó WhatsApp és Instagram is végez hasonló tevékenységet, de az előbbi esetében legalább biztosan kikapcsolható a követés.

A Facebook egyébként nem tagadja a dolgot. Válaszukban azt közölték, hogy ez a funkció többek között a panorámafotók készítéséhez szükséges. A szakértők viszont nem értik, hogy emiatt miért kell az állandó megfigyelés.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!