Ha Dell laptopod van, ezt azonnal töröld le róla!

Ha Dell laptopod van, ezt azonnal töröld le róla!
Sérülékeny illesztőprogram kerülhetett Dell számítógépek százmillióira, állítja egy biztonsági cég szakértője. Érdemes minél előbb eltávolítani a hírbe hozott drivert.

Dell gyártmányú asztali számítógépek, laptopok, tabletek is érintettek lehetnek a BIOS-frissítések révén felkerült veszélyes illesztőprogram (dbutil driver) jelentette probléma miatt - vette észre a hvg.hu. 2009 óta a Dell világszerte több száz millió windowsos eszközt adott ki, amelyek tartalmazzák a sérülékeny illesztőprogramot, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a súlyos sebezhetőséget legalább 12 évig nem fedték fel. Miután több biztonsági rés is van ebben a programban, az azt futtató számítógépeken – állítja Kasif Dekel, a SentinelOne biztonsági kutatója – hozzá lehet férni hardverekhez, memóriacímekhez.

Annyiban szerencsére nem kritikus a helyzet, hogy a támadónak előbb meg kell fertőznie a kiszemelt komputert. Blogbejegyzésében technikai információkat is megoszt a kutató, azonban egyelőre visszatartja a hibák kiaknázásának részleteit, hogy legyen idő a javításra. Június 1-jén tervezi megosztani a koncepciót bizonyító kódot.

A sérülékenység (CVE-2021-21551) 8,8 besorolású a Common Vulnerability Scoring System 1–10-ig terjedő skáláján. Valamennyi érintett gép esetében a Dell kiadta azt a javítást, amit a felhasználóknak nagyon ajánlott a Dell vagy az Alienware Update segédprogram segítségével telepíteni. A vállalat felsorolta azokat a modelleket is, amelyek a hibák miatt sebezhetők. A lista több mint 380 modellt tartalmaz, köztük néhány igen népszerű Dell gépet, például a legújabb XPS 13 és XPS 15 notebookokat, valamint a Dell G3, G5 és G7 játék laptopokat. A Dell azt is javasolja, hogy a felhasználók tekintsék át biztonsági tanácsadását (DSA-2021-088).

Egyelőre még sem a Dell, sem a SentinelLabs nem figyelt meg aktív támadást, ami kihasználta volna a driver sebezhetőségét. Viszont nem árt tudni, hogy a sérülékeny illesztőprogram-modul továbbra is használható támadásra, mivel a Dell a javítás kiadása közben nem vonta vissza a tanúsítványt.

A SentinelOne kiadott egy videót a sebezhetőség kihasználásáról.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!