Google Glas! Múkodj!

Google Glas! Múkodj!
OK Glas! Lets Go! A héten mindenki a Google Glasról beszél. A Singularity University nagy fantáziát lát az eszközben. Az ára még mindig fél millió.

A héten a Singularity University Global Summit eseményének VIP partiján jártunk, ahol a jövőről beszélt a Google és a Nasa által alapított intézmény vezetője. Nagy dolog, hogy Budapesten rendezik az első Singularity Global Summit konferenciát, noha csak kevés magyar vendéget hívtak, a kint rekedtek nem verekedtek össze a jegvásárláson. (Az 530 000 forintos jegyár kicsit riasztóan hatott az amúgy érdeklődő hazai szakemberekre)

A VIP partyn Rob Nail 3D nyomtatóval készített cipőben és Google szemüvegben beszélt a jövő kihívásairól. A Singularity University szó szerint világmegváltó terveiről. Rob hosszasan ecsetelte, hogy mely problémékat kell megoldanunk s bemutatót tartott a digitális jelen legjobb eszközével a Google Glas okos szemüveggel. Izgalmas volt látni, hogy fényképez majd a jövő felhasználója. Ok Glas! Take a picture! és valóban készült is azonnal egy kép.

Kicsit olyan érzésem volt mint néhány éve a magyar származású Uri Geller esetében, aki addig kiáltozta a hasznavehetelen vekkerének, hogy "Múkodj!" amig az el nem kezdett ketyegni. Nem igazán életszerű, hogy egy csapásra majd mindenki egy drod szemüvegen keresztül akarja majd látni ezt a világot. Lagalábbis szerintem nem. Persze készülnek már rá a hasznos alkalmazások, az arcfelismerők, biztonsági megoldások.

Mérnökök vizsgálják, mire is lesz jó, de nem gondolom, hogy holnap elrohanunk venni egy ilyen nagyszerű eszközt, már csak az ár miatt sem. A Google Glas valóban a jövő kütyüje, annyira, hogy még több generációja elkészül majd, mire elfogadható áron kerül a polcokra. Addig persze szép számmal lesznek majd megszállottak, vagy kitűnni vágyók akik az utcán, villamoson, vagy sajtótájékoztatón kiabálnak majd a szemüvegükkel. OK Glas, múködj...

S mindez nem jelenti azt, hogy nem hiszek a nagy ívű változásokban, hiszen láttam néhány év alatt eltűnni a CD lemezeket, a videó kazettákat, a navigációs eszközöket... láttam beépülni a telefonomba a fényképező gépem, a videó kamerám és mostanában már a számítógépem is. Bizonnyal látni fogom, hogy miként lesznek ezek egyre kisebbek és okosabbak, de ennek a folyamatnak van egy ideje, amíg már csak azért sem érdemes megvenni az új szerkentyűt, mert sem alkalmazás, sem támogató környezet nem igazán segíti azt, hogy hasznos dolgokra használjuk a kiváló lehetőségekkel rendelekező eszközt. Arra meg jó lesz a mobilom, is hogy megnézzem rajta a leveleimet, elnavigáljon bárhová vagy hogy lefényképezzem a gyerekeimet. Ehhez nem kell a szemüvegemmel kiabálnom.

A GE kutatói egyébként szintén vizsgálják a technológiában rejlő lehetőségeket, összegezték is egy cikkben és egy videóban, amelyből könnyebb lesz megérteni hogy is működik a szép, új világ.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!