Gondolatvezérelt kerekesszéket terveztek

Gondolatvezérelt kerekesszéket terveztek
A nyaktól lefelé bénult, mind a négy végtagját mozgatni képtelen tetraplégiás emberek mobilitását nagyban segítő kerekesszéket tervezett egy nemzetközi kutatócsoport. Az iScience online tudományos lapban publikáló kutatók három teljesen mozgásképtelen gerincsérülttel próbálták ki a széket, akik összetett és bonyolult mozgások során is tökéletesen tudták irányítani az eszközt.

Bár hasonló kísérletekre korábban is volt már példa, ezúttal a széket nem ép kísérleti alanyokkal tesztelték, hanem magukkal a rászorulókkal, illetve úgy tervezték meg, hogy használójuknak mozgás közben ne kelljen minden gondolatukkal a kerekesszék mozgatására koncentrálni - írja a qubit.hu. A robotizált, mélytanuló algoritmussal is felvértezett orvosi segédeszköz ugyanis a mozgásért felelős agyi területek segítségével működik, így használója beszélgetni is tud haladás közben. A tesztüzemre ráadásul ezúttal nem egy laboratóriumban, hanem természetes környezetben került sor, vagyis a kerekesszék élesben bizonyította, hogy működik.

A szék próbaüzeme során a kísérleti alanyokat arra kérték, képzeljék el, ahogyan a kezüket és a lábukat mozgatják. Még ha a valóságban erre nem is képesek, a tetraplégiás emberek agya, akárcsak az ép mozgásúaké, elküldi a mozgatóidegeken keresztül az utasítást a végtagjaik irányába, csak éppen az – az esetek túlnyomó részében a gerincvelő súlyos sérülése következtében – soha nem érkezik meg a rendeltetési helyére. Az agyhullámok olvasására alkalmas EEG-sapkával azonban tökéletesen lehet olvasni az agyi instrukciókat, illetve továbbítani is lehet azokat a kerekesszék irányítómoduljába. A széket érzékelők tucatjaival is ellátták, ezzel is biztosítva, hogy a használója véletlenül se tudjon saját magának balesetet okozni, ha például véletlenül rossz irányra gondolna, mint amerre fordulni szeretne. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!