Forrong a kriptovilág – Magyarországon is ugrásszerűen nőttek a Bitcoinnal és más kriptovalutákkal kapcsolatos csalások!

Forrong a kriptovilág – Magyarországon is ugrásszerűen nőttek a Bitcoinnal és más kriptovalutákkal kapcsolatos csalások!
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Bitcoin története, ugyanis a napokban volt a felezés, és csökkent a bányászok számára a hálózatból kinyerhető kriptovaluták mennyisége. Ennek kapcsán látványosan megszaporodtak a magyar ügyfelekkel szembeni csalások és visszaélések is. A Bitcoin piaca ezzel együtt hatalmas léptekkel fejlődik. Immár két ország is hivatalos fizetőeszközzé tette a digitális valutát, de az is valószínűnek látszik, hogy két éven belül a Bitcoin ETF-ekbe áramló pénzek mennyisége megelőzi a fizikai arany ETF-ek hasonló mutatóit.

A Bitcoin felezés négyévente egyszer történik és ilyenkor mindig fókuszba kerül a digitális valuta, ezekben az időszakokban jellemzően nagy árfolyamemelkedés tapasztalható.

"A Bitcoin árfolyama a csúcsokat ostromolja idén. És ezzel együtt megnő a különböző átverési kísérletek gyakorisága is, amikor is csalók mindenféle hamis történettel próbálnak pénzt kicsalni a gyanútlan áldozataikból. Ez alól sajnos Magyarország sem kivétel; az utóbbi néhány hónapban drámaian megnőtt az ilyen típusú bűncselekmények száma hazánkban. Néhány egyszerű, könnyen megjegyezhető információval azonban mindez hatékonyan kivédhető” – hívta fel a figyelmet Szilágyi Imre, a B-DAY 7.0, Blockchain Budapest konferencia főszervezője.

Az átverések leggyakoribb módja, amikor a csalók telefonos vagy e-mailes megkeresésben bejelentkeznek, hogy egy nagy összegű nyereményt vagy ajándékot kaptunk Bitcoinban. Ahhoz azonban, hogy hozzá tudjunk jutni, egy kisebb összeget kell átutalni a „feloldáshoz”. Ez önmagában kizáró tényező, hiszen a Bitcoin nem zárolható, így nincs is szükség a feloldására.

„Ez olyan, mintha valaki azt próbálná megmagyarázni, hogy az e-mailt postán kell feladnunk” – mutatott rá Szilágyi Imre.

A Bitcoin egy teljesen decentralizált rendszer, ami azt jelenti, hogy bárki tud a világ másik felére egy ismeretlennek pénzt küldeni úgy, hogy nincs szükség pénzügyi közvetítőre, hiszen a rendszer működése önmagában garantálja azt, hogy az átutalt Bitcoin valódi, igazi, nem másolható, nem hamisítható. Aki ezzel az egyetlen és legfontosabb dologgal tisztában van, azt ezzel a leggyakoribb trükkel nem fogják tudni átverni a telefonos vagy e-mailes megkeresésben bejelentkező bűnözők.

A kriptovaluta szegmens fejlődésre egyébként jellemző, hogy már egyes jegybankok is használják a Bitcoint tartalékként az arany mellett és akadnak olyan államok, ahol hivatalos fizetőeszközként fogadják el (El Salvador és a Közép Afrikai Köztársaság). Mindez azt mutatja, hogy a fősodor részévé vált a Bitcoin. Az idei nagy árfolyamnövekedés mögött álló másik ok, hogy az amerikai tőkepiacon 2024 januárban megjelentek a Bitcoin ETF-ek, azaz innentől a világ legnagyobb pénzügyi alapjai is befektetnek a kriptovalutába. A döntést hosszú, mintegy hatéves várakozás előzte meg, és hogy mennyire volt jelentős a piac által várt határozat, azt jól mutatja, hogy a kereskedés év elejei megkezdése óta április 22-ig összesen 55 milliárd dollárnyi összeg áramlott Bitcoin ETF alapokba. Ez önmagában hatalmas lökést adott az árfolyamnak. Talán még plasztikusabban mutatja a piac relevanciáját, hogy az első mintegy négy hónap forgalmi adatai alapján akár két éven belül meg is előzheti a fizikai arany ETF-ek összegét a digitális arany, vagyis a Bitcoin ETF-ekbe áramló pénz mennyisége. Mindezek a fejlemények tovább egyengetik a Bitcoin világpénzzé, vagy legalábbis világszintű tartalékeszközzé válását.

Ha valaki tisztában szeretne lenni a kriptovaluták világával – ami egyre fontosabb, hiszen ez már rég nem szubkultúra, hanem a nagybefektetői kultúra része – akkor érdemes tájékozódnia a témában. Erre ad lehetőséget az év legnagyobb hazai, kripto témájú rendezvénye, a május 14.-i B-DAY 7.0, Blockchain Budapest konferencia.

"Ha valaki nem szeretne a következő kriptoátverés áldozata lenni, hanem inkább ennek az új, modern, digitális pénznek a világát szeretné jobban megismerni, annak nagyon ajánlott, hogy részt vegyen a legnagyobb hazai kriptovaluta seregszemlén” – mondta el Szilágyi Imre, aki hozzátette: a konferencián a szakmai és piaci szereplők mellett hagyományosan részt vesznek a nagy bankok, alapkezelők és az állami szervek, többek között a Magyar Nemzeti Bank és a pénzpiaci felügyeleti szervek szakértői is.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!