Fontos funkciót kapcsol be a Google

Fontos funkciót kapcsol be a Google
A Google májusban jelentette be, hogy kötelezővé teszi a kétlépcsős hitelesítés használatát (2FA) a Google-fiókokba való bejelentkezéshez.

Ez azt jelenti, hogy minden olyan felhasználói fiókban alapértelmezetté teszi a biztonsági funkciót, ahol eddig még nem volt bekapcsolva, és „megfelelően beállított” (ami minden bizonnyal arra utalhat, hogy a felhasználó hozzárendelt már használható telefonszámot vagy mobileszközt a fiókjához) - írja a 24.hu.

A cég a kiberbiztonsági hónap alkalmából most ismét emlékeztet rá mindenkit, hogy az év végéig még több mint 150 millió fiókban aktiválja a beállítást.

A keresőcég bejegyzése szerint 2018-ban mindössze a fiókok 10 százalékát védte kétfaktoros azonosítás, és azóta próbálják aktívan népszerűsíteni, eddig nem túl sok eredménnyel.

Aki szívesen tájékozódik adatvédelem, információbiztonság témában, annak minden bizonnyal nem kell ecsetelni, hogy mennyire fontos a 2FA bekapcsolása minden szolgáltatásban, de sajnos még sokan vannak, akik nem élnek a lehetőséggel. A Google fokozatosan fogja kötelezővé tenni az eddig opcionális funkció használatát, ami azt jelenti, hogy a Google-fiókba úgy lehet bejelentkezni, ha beírunk egy SMS-ben küldött egyszerhasználatos kódot, vagy mobilos értesítésből erősítjük meg, hogy valóban mi jelentkeztünk be.

A kétfaktoros, kétlépcsős hitelesítés lényege, hogy a felhasználónak bejelentkezéskor a jelszaván túl egy másik azonosítót is meg kell adnia, ami egy plusz rétegnyi biztonságot jelent a fiókunknak. Ez akkor jön különösen jól, ha mondjuk ugyanazzal a jelszóval védjük az e-mail fiókunkat is, amit egy másik szolgáltatásból elloptak, így még akkor sem tudnak hozzáférni a rosszfiúk a leveleinkhez, ha megszerezték a jelszavunkat. A Google által kínált 2FA módszer lehet egy sms-ben küldött kód, hanghívás vagy a Google mobilalkalmazásában megadott kód.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: google