Figyelmeztet a Wikipédia társalapítója

Figyelmeztet a Wikipédia társalapítója
Larry Sanger, a Wikipédia társalapítója szerint ha a tényeknek csakis egyetlen olvasata létezik, akkor a szolgáltatás egy megbízható forrás. Csakhogy a rajta lévő cikkeket bárki átírhatja, akár név nélkül is.

Éppen attól a személytől kapott komoly kritikát a Wikipédia, aki annak idején segített elindítani az oldalt: Larry Sanger társalapító a Lockdown TV-vel készült interjúban mondta azt, hogy a szolgáltatás szerinte ma már egyáltalán nem érdemes vakon bízni a szócikkekben, és ennek több oka is van.

Sanger példaként hozta fel, hogy a Joe Biden amerikai elnökről készült oldalon mindenféle információ olvasható, de azok az aggályok már nem, amiket a republikánusok hoznak fel a demokrata vezető ellen. Ez Sanger szerint problémás, így ugyanis az olvasó egyetlen megközelítést kap.

A társalapító azt is nehezményezte, hogy a Wikipédia mai működése már egyáltalán nem hasonlít a régire. Ezt azzal magyarázta, hogy sok olyan szervezet van, amely fizetett írókat foglalkoztat, hogy csakis jól csengő mondatok szerepeljenek a róluk készült szócikkben. Ráadásul, tette hozzá Sanger, ezeket a tartalmakat bárki szerkesztheti, akár név nélkül is.

A társalapító azt javasolta, hogy az átszerkesztett tartalmakat jelölnie kellene az oldalnak. Ezzel szerinte elkerülhető lenne a színfalak mögött ügyeskedés, most ugyanis ezt látni. Szerinte sokak akarják, hogy a cikkek arról szóljanak, amiről az érintett akarja, hogy szóljanak.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Wikipedia