Feltörték Banksy honlapját, 97 millió forintnyi kriptovalutát csaltak ki egy gyűjtőtől

Feltörték Banksy honlapját, 97 millió forintnyi kriptovalutát csaltak ki egy gyűjtőtől
Több mint 240 ezer fontért, nagyjából 97,2 millió forintért kelt el egy nem helyettesíthető tokenként (NFT) kínált hamis Banksy-mű a brit graffitiművész hivatalos oldalán keresztül, online aukción. A vevő azt hitte, hogy Banksy első NFT-jét vásárolta meg, pedig csak rászedték, noha a pénzét végül visszakapta.

Az interneten Pranksyként ismert NFT-gyűjtő, aki a 30-as éveiben jár és személyazonosságát nem hozza nyilvánosságra, úgy véli, hogy Banksy honlapját meghekkelték, ő maga pedig egy gondosan kidolgozott átverés áldozata lett.

A hacker ugyanakkor hétfő este visszautalta neki a pénzt, leszámítva a nagyjából 5 ezer fontra rúgó tranzakciós díjat. A brit gyűjtő bizarrnak nevezte az esetet és úgy véli, hogy a hacker megijedhetett.

Banksy honlapján egy – mostanra törölt – NFT nevű új aloldal jelent meg, amely egy online aukciós oldalra vezető linket tartalmazott, a megvásárolható NFT pedig a Great Redistribution of the Climate Change Disaster címet viselte.

Miután a férfi a többi licitálónál jóval magasabb ajánlatot tett, az árverés hirtelen véget ért, és az összeg – ethereum kriptovalutában – automatikusan a csalóhoz került.

"Asztali számítógépen és mobiltelefonon is ellenőriztem az URL-t, mielőtt licitáltam. Csak azért mertem ajánlatot tenni, mert Banksy hivatalos oldaláról volt szó. Amikor az ajánlatomat elfogadták, rögtön arra gondoltam, hogy valószínűleg átverés az egész" – nyilatkozta a vevő a BBC-nek, aki azt gyanítja, hogy maga a hacker értesíthette őt és másokat is az aukcióról.

Banksy egyetlen NFT-t sem készített még, és semmilyen NFT-aukció nem kötődik a művészhez.

A nem helyettesíthető tokenek piacának népszerűsége 2021 februárjában és márciusában szinte felrobbant. Minden NFT-nek van saját blockchainalapú digitális "pecsétje", amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

(MTI)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!