Feltérképezik az űrből a világ városainak lábnyomait

Feltérképezik az űrből a világ városainak lábnyomait
A világ településeinek lábnyomát térképezik fel a világűrből, a Földön lévő emberi települések fejlődéséről készülő legátfogóbb adatbázist az Európai Űrügynökség (ESA) és a Német Űrkutatási Központ (DLR) a Google Earth Engine csoportjával együttműködve készíti.

A világ lakossága 2050-re eléri a 9,7 milliárdot az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának adatai szerint. Városokban él ma már az emberiség 55 százaléka, ez az arány 2050-re 68 százalékra nő. A gyors és nem tervezett urbanizáció a klímaváltozás kihívásaival párosulva a légszennyezés növelését, a katasztrófák általi sebezhetőséget, az erőforrásokkal – a víz, alapanyag és energia - való gazdálkodással kapcsolatos kérdések számát növeli.

Az ESA szerint a városiasodás jelenlegi folyamatainak jobb megértését fogja szolgálni a világ települései lábnyomának (World Settlement Footprint, WSF) feltérképezése, amely két különálló adatbázis, az egyik a WSF 2019, a másik a WSF Evolution.

A WSF 2019, amely páratlan részletességgel és pontossággal biztosít információkat a településekről, az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata Sentinel-1 és Sentinel-2 műholdas misszióinak adatait használja fel, míg a WSF Evolution az amerikai Landsat műhold által 1985 és 2015 között gyűjtött hétmillió felvételt dolgozza fel, amelyek az emberi települések növekedését mutatja be évről évre.

Ezek az új adatbázisok jól fogják szolgálni az országok statisztikai hatóságait, a civil társadalmat és nemzetközi szervezeteket.

„A világ településeinek lábnyoma olyan ismeretalapot nyújt, amely segítheti a kutatókat, a kormányzati szerveket, a városok tervezőit, hogy jobban megértsék, miként megy végbe az urbanizálódás, és hozzájárul a fenntartható városi fejlődési stratégiák elkészítéséhez, a jól informált politikai döntések meghozatalához helyi és nemzeti szintén” – idézte Mattia Maconcinit, a DLR illetékesét az ESA közlése.

(MTI)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: világűr