Feketedobozt kap a Föld

Feketedobozt kap a Föld
A civilizáció összeomlása után segít kideríteni, hol mentek félre a dolgok.

A világ több pontján léteznek már világvége esetére készült létesítmények. Ismertebb a Spitzbergákon épített norvég magbunker, kevésbé ismert, de aktív program az bozóttüzek által fenyegetett ausztrál élővilág mentésére készült DNS-bank - írja az index.hu. Ezekhez csatlakozik hamarosan a Föld feketedoboza (Earth's Black Box) nevű eszköz, amit arra szánnak, hogy a repülőgépek sorsát rögzítő dobozhoz hasonlóan, megörökítse az emberi civilizáció zuhanását és bukását.

A 7,5 centiméter falvastagságú acéldobozt a Tasmaniai Egyetem, a Clemenger BBDO reklámcég, és a Glue Society művészeti kollektíva építi. Formája és mérete egy buszmegállóhoz hasonló lesz. Belsejében egy számítógép, egy masszív háttértár, és egy akkumulátorcsomag helyezkedik el, amit a doboz tetejére szerelt napelemek látnak el energiával.

A számítógépen egy algoritmus fut, ami ötszáz különböző adatot gyűjt folyamatosan, például a légköri széndioxid szintjét, a tengerek és szárazföldek hőmérsékletét, a népesség változását, az energiafogyasztás változását, vagy az újságok főcímeit. A háttértár a CNN szerint mintegy ötven évnyi adat rögzítésére elég. Fél évszázad után, ha még létezik emberiség, valószínűleg könnyen bővíthető lesz. Nehezebb kérdés, hogy egy acéldoboz mennyire tud ellenállni a világvégének, legyen az földrengés, árvíz, vagy aszteroida becsapódás.

Az is komoly kérdés, hogy egy világvégét követően, aki megtalálja, hogyan használja fel az adatokat, egyáltalán hogyan fér hozzájuk. Lehetetlen előre látni, hogy ki vagy mi találja meg a dobozt, de feltételezhetjük, hogy nem sok haszna lesz, ha csak nem találja meg egy intelligens és civilizált valaki, aki képes értelmezni és megérteni az alapvető szimbólumokat – mondta Jonathan Kneebone, a Glue Society igazgatója. Az alkotók a kihalás által veszélyeztetett nyelveket megörökítő Rosetta Projekthez hasonlóan többféle átírást fognak alkalmazni és egy analóg acéllemezre vésnék a használati utasításokat, a megtalálók számára.

Annak lehetőségét vizsgáljuk, hogy építhetünk-e egy elektronikus olvasót a dobozba, ami napfényre aktiválódik és reaktiválja a dobozt, ha az hosszú távon alvó állapotban volt egy katasztrófát követően – tette hozzá Kneebone.

Az acél feketedoboza várhatóan 2022-ben készül el, de a számítógép már elkezdte rögzíteni az adatokat és gyakorlatilag a novemberi glasgowi COP26 klímacsúcs óta működik.

Építői kimondottan azért vágtak bele a megvalósításába, mert úgy gondolják, hogy a bolygó klímakatasztrófa felé tart, de ugyanakkor úgy vélik, hogy az ötlet morbiditása egyfajta figyelmeztetés is a politikai elitnek, hogy a klímakérdést többé nem passzolhatják le és nem söpörhetik a szőnyeg alá.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!