Fejlődik a könyvelési automatizáció

Fejlődik a könyvelési automatizáció
A Process Solutions (PS), Magyarország piacvezető BPO (business process outsroucing) vállalata és az európai régió gyorsan növekvő független számviteli szolgáltatója kiemelt fókusszal dolgozik a könyvelési automatizáció megvalósítását célzó projekteken. Bár a technológia gyorsan fejlődik, a vállalat előrejelzése alapján még sokáig lesz szükség emberi erőforrásra a területen.

A PS az elmúlt évek belső fejlesztéseinek köszönhetően idén már részben automatizált megoldásokat is kínál ügyfeleinek, amelyek jelentősen megkönnyítik a könyvelési munkát – mint például a számlák esetén a karakter- és adatmezőfelismerés, valamint a kinyert adatok automatikus integrációja a könyvelőszoftverbe. Sólyom Attila, a PS folyamatfejlesztési szakértője elmondta, hogy a vállalat folyamatosan elemzi a piacot, ám jelenleg a belső fejlesztés mutatkozik a leghatékonyabb útnak. „Célunk hosszabb távon egy olyan interfész létrehozása, amelybe, ha a kezelő feltölt egy számlát abból könyvelt rekord keletkezik bármi további emberi beavatkozás nélkül – ekkor valósulhatna meg az „érintésmentes könyvelés". Saját belsős fejlesztésünket egyébként már néhány hónapja élesben használjuk vállalatunk saját könyvelésében, így mondhatjuk, hogy a fejlesztés új szakaszba lépett" – mondta el a szakember.

A könyvelés azonban a fejlett gépi tanuláson alapuló algoritmusok mellett is meglehetősen nehezen automatizálható teljesen, mivel a szabályozás nem ír elő egységes számlaformátumot, csak kötelező elemeket. „Tapasztalataink alapján egyelőre a meglévő technológia főleg az olyan egyszerűbb feladatokat lenne képes teljesen átvenni, mint a kisebb, jellemzően belföldi forgalmat bonyolító adózók könyvelése. A számla-befogadó oldalon, bár már szinte teljesen megvalósult az elektronikus számlázás, és az adatgyűjtés már megbízhatóan működik, a feldolgozásnál még mindig nagy szükség van az emberi felügyeletre. A PS mindig is a közép- és nagyvállalatok komplex könyvelési és bérszámfejtési feladatait tekintette fő profiljának, itt pedig kiemelt szükség van a szakértő emberi erőforrásra" – tette hozzá Sólyom Attila.

További problematikus terület például a kettős könyvelés automatizációja kapcsán, hogy a számlákról nem derül ki a szándék, hogy az áru továbbértékesítés vagy használat céljából került-e a vállalathoz, továbbá a szabályozások értelmezéséhez is nagy szükség van a szakértői támogatásra. „Egy PDF nem dolgozható fel önmagában, legfeljebb egy jól struktúrált adatsor nyerhető ki belőle, ami azonban kevés ahhoz, hogy teljes értékű könyvelési rekord szülessen belőle. Tehát az elkövetekezendő években még biztosan szakemberek végzik majd a komplexebb könyvelési feladatokat".

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!