Ezzel az eszközzel maszkkal nem párásodik a szemüveg

Ezzel az eszközzel maszkkal nem párásodik a szemüveg
Minden túlzás nélkül a szemüveges emberek kültéri életkedvét adhatja vissza a következő hónapokra a magyar Kollabor által 3D-nyomtatással készített páravédő. Amit tud, az papíron is jól hangzik, de nem elégedtünk meg ennyivel: kipróbáltuk. Bevált.

"Súlyosbítva azt, ami amúgy is." Az egykori indexes-napirajzos (fél)mondásnál jobban nem nagyon lehetne körülírni azt a halmozottan hátrányos helyzetet, amit a szemüvegesek számára jelent a koronavírus-járvány, az annak lassítására bevezetett kötelező maszkviselés és a hűvös, hideg idő. Hiába kéri az ember az optikában az összes elérhető réteget lencséjére, a szemüveg beltéren közepesen, kültéren nagyon párásodni fog - a hvg.hu kipróbálta.

Aztán ott vannak az interneten tavasz óta terjedő praktikák – például egy olasz orvos tippje, amit mi is megírtunk –, melyek akkoriban még csak-csak működtek, de a hideg időben lényegében semmit nem érnek. (Vagy legalábbis nehezen kivitelezhető precizitású hajtogatást igényelnének.) A pára ugyanis kijut a maszkból, meleg levegőként felfele száll, és tapasztalataink szerint egy hosszabb séta alatt akár balesetveszélyes szintre is homályosíthatja a látómezőt.

A különféle praktikák után, gondoltuk, adunk egy esélyt a békéscsabai Kollabor Természettudományos Élményközpont által készített NoPára! nevű páravédőnek. A tudományos-technológiai műhely 3D-nyomtatással készíti el a kis kiegészítőt. Mégpedig a PLA nevű, kukoricakeményítőből előállított bioműanyagból. (Így a környezetet sem szennyezik.)

Az eszköz használata előtt bele kell tenni egy maszkot, mégpedig annak merevítőpálcikáját szükséges beleilleszteni a műanyagba. Akinek első látásra nem lenne egyértelmű, hogy miként, azoknak segítség a kollaborosok rövid videója.

Mivel a varrott maszkok nagyon sokfélék, ezért lehet olyan, amelyik vagy kicsúszik a páravédőből, vagy olyan vastag, hogy bele sem illeszthető. De azért nem lehetetlen a küldetés: a termék leírása szerint a textilmaszkok 90 százalékával jól használható az eszköz. Mi sebészmaszkkal próbáltuk ki, hivatalosan ugyanis ahhoz van méretezve a kis szerkezet.

A fejre helyezés is zökkenőmentesen zajlott. A gyártó szerint fontos, hogy az eszköz az orrcimpára támaszkodjon és az arc felőli része az archoz simuljon. Tesztünk során próbálgattuk a különféle pozíciókat, és arra jutottunk, hogy nem szükséges ide tanács: ha feljebb-lejjebb igazgatja az ember, nagyon gyorsan rájön, hogy hova is kell tennie a páravédőt, hogy az teljesítse feladatát. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: szemüveg, Startup, maszk