Ezért robbant fel újra a SpaceX Csillaghajója

Ezért robbant fel újra a SpaceX Csillaghajója
A SpaceX már a harmadik prototípust veszítette el tesztelés közben a Starship (Csillaghajó) nevű űrhajójából. Elon Musk egy héttel az utolsó robbanás után árulta el, mi lehetett a gond.

Az elmúlt hónapokban nagyon nem jött ki a lépés a SpaceX-nek. A vállalat Starship (Csillaghajó) nevű űrhajójának három prototípusa is felrobbant, a legutóbbi, az SN10 alig egy héttel ezelőtt - írja a hvg.hu. Ám míg az első kettő esetében a földet érésnél történt a baleset, utóbbinál a landolás sikeres volt, és csak utána semmisült meg az egység.

A szakemberek azóta azt vizsgálják, hogy mi okozhatta a detonációt, ami méterekkel emelte a levegőbe a Csillaghajót. A választ most maga Elon Musk adta meg, szokásához híven a Twitteren.

A SpaceX vezére szerint a problémát az okozta, hogy az egyik hajtóműnél a tolóerő nem volt megfelelő, így nagyjából 10m/s-os sebességgel ütközött a földnek. A becsapódás eltörte az SN10 egyik lábát, valamint a rakéta alját, ami végül a robbanáshoz vezetett. Musk szerint a problémát már kijavítják az SN11-nél, így annál elvileg nem lesz ilyen gond. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: SpaceX, Elon Musk