Ezért nem mindegy, hogyan töltöd a laptopod

Ezért nem mindegy, hogyan töltöd a laptopod
A laptopok egyre népszerűbbek, azonban ahogy a mobiltelefonok esetében, itt is gyakran felmerülhet a kérdés, hogy az akkumulátor védelme érdekében meddig érdemes töltőn hagyni a készüléket.

Első lépésként fontos leszögezni, hogy az akkumulátor folyamatosan aktív, akár be van dugva, akár nincs - írja a 24.hu.

A lítium-ion aksik élettartama korlátozott, amit töltési ciklusokban mérnek, vagyis abban, hogy hányszor töltjük fel és merítjük le teljesen az akkumulátort. Az élettartamot meghatározó egyik legfontosabb tényező, hogy állandóan bedugva tartjuk-e, vagy csak szükség szerint töltjük a készüléket.

Nem mindegy, meddig töltjük

Amennyiben csak a szükséges ideig tartjuk töltőn a laptopot, mindent jól csinálunk, kivéve, ha sérült vagy nem kompatibilis töltőt használunk. Ez ugyanis kisütheti az elektromos áramköröket, és használhatatlanná teheti a készüléket. Ha a szükségesnél egy kicsit tovább tartjuk töltőn a laptopot, azzal sem vétünk súlyosat, ugyanis a legtöbb modern gép elég okos ahhoz, hogy leállítsa az áramfelvételt az adapterről, és megszakítsa az akkumulátorcellák ellátását, ami megakadályozza a túltöltést.

A konnektorral való folyamatos összekapcsolás azonban az akkumulátorok energiaszivárgásához vezethet, ami nem tesz jót a készüléknek.

A modern gépek szerencsére rendelkeznek egy olyan beépített áramkörrel, ami leállítja az áramfelvételt a töltőről, amikor az akkumulátor eléri a 100 százalékot. Viszont ahogy a töltöttség 99 százalékra csökken, újra megkezdődik a töltés. Ez a ciklus egy ideig folytatódhat, attól függően, hogy mennyi ideig hagyja bedugva a készüléket. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: laptop, töltő