Ezekre figyelj, ha online keresel társat

Ezekre figyelj, ha online keresel társat
A közösségi hálózatok és a társkereső appok terjedésével párhuzamosan a kommunikáció is könnyebb, gyorsabb és sokkal kényelmesebb lett.

A Kaspersky biztonsági cég friss kutatásában ugyanakkor a válaszadók fele (54 százaléka) úgy nyilatkozott, hogy a társkereső appok megkönnyítették számára a randizást, 55 százaléka pedig arról számolt be, hogy fél attól, hogy az online megismert személy zaklatni fogja őt, ami a doxolás egyik következménye.

A túl sok személyes adat megosztása a randiappokban és a közösségi médiában komoly problémákhoz vezethet a jövőben. A felhasználók rengeteg helyen otthagyják személyes adataik nyomait az online térben, amelyeket aztán a doxolók „össze tudnak szedegetni”, és az előnyükre tudják felhasználni. Az a tény, hogy a doxolók hozzáférnek a célpont lakcíméhez, a munkahelye címéhez, a nevéhez, a telefonszámához, növeli annak a kockázatát, hogy a fenyegetések az online világból a fizikai világba is átkerüljenek. Minden hatodik válaszadó (16%) például úgy nyilatkozott, hogy esett már doxolás áldozatául. Mi több, a válaszadók között voltak olyanok is (11%), akiket doxoltak már az online társkeresés során, de mivel nem voltak tisztában a doxolás fogalmával, így nem is tudták, hogy annak áldozatául estek.

A kutatás az online társkeresés során a felhasználókra leselkedő adatvédelmi fenyegetéseket is részletesebben ismerteti. A megkérdezettek 40 százaléka arról számolt be, hogy az online beszélgetés során a partnere a belegyezése nélkül osztott meg képernyőfotót a beszélgetésükről, online fellelt személyes információkkal fenyegette őt, kiszivárogtatta intim fotóit, vagy a való életben zaklatta őt, ami ugyancsak a doxolás egyenes következménye. A legelterjedtebb probléma azonban a kiberzaklatás – a válaszadók 17 százaléka mondta azt, hogy zaklatta őt a közösségi médiában egy olyan személy, akivel nem matcheltek.

A Kaspersky az alábbiakat javasolja a személyes adatok megóvásához:

  • Kezeld felelősen a személyes online adatokat!
  • Mindig ellenőrizd a jogosultság-beállításokat az által adhasznált alkalmazásokban, hogy minimálisra csökkenjen a lehetősége annak, hogy az adataid a tudtod nélkül harmadik felekkel – és még másokkal is – megosszák, vagy hogy azokat harmadik felek tárolják!
  • Használj kéttényezős hitelesítést! Ne feledd hogy biztonságosabb egy egyszeri kódokat generáló alkalmazást használni, mint a második tényezőt SMS-ben megkapni. Ha növelni akarod a biztonságot, ruházz be egy hardveres 2FA kulcsba.
  • Használj megbízható biztonsági megoldást!
  • Mindig gondolj arra, hogyan értelmezhetik, illetve használhatják fel más felhasználók az Ön által online megosztott tartalmakat!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!