Ezekre az állandó fenyegetésekre számíthatunk 2021-ben

Ezekre az állandó fenyegetésekre számíthatunk 2021-ben
A Kaspersky szakemberei előrejelzést adtak ki arról, szerintük milyen fejlett állandó fenyegetésekre (APT-kre) számíthatunk 2021-ben, illetve milyen változások várhatók a célzott támadások terén az elkövetkező hónapokban. A pandémia és a következtében kialakuló felfordulás számos strukturális és stratégiai változást hoz magával, nem csak a mindennapi életünk, hanem a célzott fenyegetések terén is, nem utolsósorban a mostanra kiszélesedett támadási felület miatt. Új támadási vektorok – mint például a hálózati berendezések célba vétele és az 5G sérülékenységeinek keresése – jelennek meg a többlépcsős támadások, valamint a kibertámadásokat, például a nulladik napi eladásokat lehetővé tevő tevékenységek elleni pozitív fellépés mellett.

Az előrejelzés a Kaspersky globális kutató és elemző csapata (Global Research and Analysis Team (GReAT)) által a 2020-as év során tapasztalt változások alapján készült; kiadásával a kiberbiztonsági közösséget kívánják iránymutatással és információnyújtással, meglátások rendelkezésre bocsátásával támogatni. A meglátások mellett ipari és technológiai fenyegetés-előrejelzésekkel is segítik a közösséget az előttük álló kihívásokra való felkészülésben.

Az APT-támadók kiberbűnözőktől vásárolnak majd kezdeti hálózati hozzáférést

A Kaspersky szakemberei által előre jelzett egyik legfontosabb és talán legveszélyesebb trend az, hogy a támadók másképp fognak hozzáállni a támadások végrehajtásához. Az elmúlt évben a célzott zsarolótámadások új szintre léptek a generikus malware-ek alkalmazásával, amelyeket arra használtak, hogy megvessék a lábukat a célba vett hálózatokban. A szakemberek kapcsolatot figyeltek meg ezek között a támadások és a jellemzően lopott hitelesítési adatokkal kereskedő, jól bejáratott földalatti hálózatok, mint például a Genesis között. A Kaspersky szakemberei szerint az APT-támadók ugyanezt a módszert kezdik majd használni a célpontjaik megtámadásához.

Ezért aztán a szervezeteknek fokozottabb figyelmet kell fordítaniuk a generikus malware-ekre, és alapvezető incidenskezelési tevékenységet kell folytatniuk minden veszélyeztetett számítógépen annak biztosítására, hogy a generikus malware-eket ne lehessen a kifinomultabb fenyegetések telepítésének eszközéül használni.

További 2021-re vonatkozó célzott fenyegetés-előrejelzések:

• Egyre több ország folyamodik vádemeléshez a kiberstratégiája részeként. Igaznak bizonyult a Kaspersky korábbi előrejelzése, amelyben az ellenséges felek általi APT-támadások „megnevezését és megbélyegzését” vetítette elő, és a példát több szervezet is követni fogja. Az APT-csoportok által alkalmazott eszközkészlet kormányzati szintű felfedése több államot is hasonló cselekedetre fog ösztönözni, ami – az ellenfelek meglévő eszközkészletének megtorlásképpen történő megsemmisítése révén – ártó hatással lesz a támadók tevékenységeire és fejlesztéseire.

• Egyre több szilícium-völgyi vállalat lép majd fel a nulladik napi brókerek ellen. Az olyan botrányos esetek következtében, amikor a népszerű alkalmazások nulladik napi sérülékenységeit számos különböző célpontot érintő kémkedésre használták ki, várhatóan egyre több szilícium-völgyi nagyvállalat lép majd fel a nulladik napi brókerek ellen az ügyfeleik és a hírnevük védelme érdekében.

• Gyakoribb célpontokká válnak a hálózati berendezések. A távmunka következtében prioritássá vált a szervezeti biztonság, és nőni fog az érdeklődés a hálózati berendezések, például a VPN-átjárók kihasználása iránt. Megjelenhet továbbá a hitelesítési adatok telefonos adathalászattal (ún. „vishing” módszerrel) történő megszerzése is a vállalati VPN-ekhez való hozzáférés érdekében.

• Pénzkövetelés „fenyegetésekkel”, azaz zsarolás. A zsarolóvírusokkal támadó bandák stratégiájában bekövetkező változások a még mindig sokszínű, ám meglehetősen zárt zsarolóprogram-ökoszisztéma konszolidációjához vezetnek. A korábbi célzott támadásos stratégiák sikerét követően a nagyobb zsarolóvírus-támadók koncentráltabbá teszik a tevékenységeiket, és APT-jellegű kapacitásokra tesznek szert – a bandák által kicsalt pénz segítségével hatalmas összegeket fektethetnek majd be új, korszerű eszközökbe, szinte akkora költségvetéssel gazdálkodva, mint néhány államilag szponzorált APT-csoport.

• Rombolóbb támadásokat eredményeznek majd a kritikus infrastruktúrákat érintő irányított, összehangolt támadások vagy a járulékos károk – életünk ugyanis most minden eddiginél jobban függ a technológiától, ráadásul a támadási felület is minden korábbinál szélesebb.

• Megjelennek az 5G sérülékenységei. Azzal párhuzamosan, hogy ezt a technológiát egyre szélesebb körben alkalmazzák és egyre több eszköz függ majd az általa biztosított összekapcsolhatóságtól, a támadók is nagyobb késztetést fognak érezni a kiaknázható sérülékenységek utáni kutatásra.

• A támadók továbbra is ki fogják használni a koronavírus-világjárványt. Bár a vírus maga nem okozott változásokat a támadók taktikáiban, technikáiban és eljárásaiban, folyamatosan nagy érdeklődésre tartott számot. Mivel a világjárvány 2021-ben is folytatódni fog, a támadók továbbra is kihasználják majd ezt a témát, hogy megvessék lábukat a célpontként kinézett rendszerekben.

„Olyan gyorsan változó világban élünk, hogy a jövőben akár olyan eseményekre és folyamatokra is sor kerülhet, amelyeket most talán még fel sem tudunk fogni. Akkora mennyiségű és annyiféle változást tapasztaltunk a kiberfenyegetési környezetet érintően, hogy az számos különféle forgatókönyvet vetíthet előre a jövőre nézve. Mi több, nincs a világon olyan fenyegetéskutató csapat, amely teljes rálátással rendelkezne az APT-támadók tevékenységeire. Igen, a világ egy kaotikus hely, de korábbi tapasztalataink azt mutatják, hogy számos APT-fejleményt előre tudunk jelezni, és így jobban fel lehet készülni rájuk. Továbbra is ezt az irányt fogjuk követni, megismerjük az APT-kampányok és tevékenységek mögötti taktikákat és módszereket, közzétesszük a birtokunkba jutott információkat, és felmérjük e célzott kampányok hatásait. Fontos, hogy szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet és mindig készen álljunk a reagálásra, és ezt teljes magbiztossággal tesszük” – mondta David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója.

Az APT-előrejelzések kidolgozását a Kaspersky világszerte működő fenyegetéselemzési szolgáltatásai tették lehetővé. A Kaspersky 2021-re szóló fenyegetés-előrejelzéseinek teljes változata a Securelist.com weboldalon található.

Az előrejelzések a Kaspersky Security Bulletin (KSB) című közlönyének részét képezik, amely nem más, mint a kiberbiztonság világát érintő főbb változásokkal foglalkozó, évente kiadott előrejelzés-sorozat és elemző cikkek gyűjteménye. Ha kíváncsi arra, hogy milyen előrejelzésekkel szolgáltak a Kaspersky szakértői a 2020-ban várható fejlett célzott fenyegetések vonatkozásában, olvassa el az előző évi jelentést.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Kaspersky, irányelv