Ezekre a biztonsági beállításokra hagyatkoznak a leginkább a felhasználók

Ezekre a biztonsági beállításokra hagyatkoznak a leginkább a felhasználók
A Privacy Checker egy olyan weboldal, amely hasznos tanácsokkal szolgál a különféle internetes szolgáltatások és platformok biztonsági beállításaival kapcsolatban. A weboldal látogatói által önként rendelkezésre bocsátott névtelenített adatok elemzése során a Kaspersky azt vizsgálta, hogy az egyes szolgáltatások vagy platformok esetében mely biztonsági beállításokat (tight (magas szintű), medium (közepes szintű) vagy relaxed (alapszintű)) keresik gyakran az emberek. Az adatok szerint a TikTok használói érdeklődnek a legjobban a magas szintű biztonsági beállítások iránt az összes szolgáltatás esetében: az ilyen kérések aránya 71%-ot tett ki. Ugyanakkor az online biztonság miatt más platformokhoz viszonyítva az iPhone- használók aggódnak a legjobban: a kérések több mint fele (53%-a) a legszigorúbb biztonsági beállításokra irányult.

Az egyre erősödő digitális tudatosság arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy jobban ügyeljenek az interneten fellelhető személyes adataikra és digitális nyomaikra. A szolgáltatásoknál és a platformoknál alkalmazott különféle biztonsági beállítások magas szintű védelmet biztosítanak a fiókok és a személyes adatok számára, és emellett a digitális lábnyomok mennyiségének szabályozására is alkalmasak.

Az adatok a Kaspersky Privacy Checker weboldalának 2019. december 1. és 2021. november 15. közötti névtelen felkereséseiből származnak. A Kaspersky közösségimédia-szakértői elemezték, hogy mely szolgáltatások és platformok használói nyitották meg a legtöbbször a biztonsági útmutatásokat. A Privacy Checker platformon jelenleg a közepes szintű beállítás az alapbeállítás.

A digitális szolgáltatásokat illetően nem a TikTok használói voltak az egyetlenek, akik magas szintű biztonsági beállítási tippeket kerestek. A második helyre a VK nevű orosz közösségi hálózat került: esetében a legmagasabb szintű biztonságra vonatkozó kérések aránya 48%-ot tett ki. A harmadik helyet az Instagram foglalja el: a platformot érintő lekérdezések 42%-a irányult a magas szintű beállításokra. Az eredmények szerint a Facebook biztonsági szintje a legkevésbé aggasztó: a legerősebb biztonsági tippekre vonatkozó kérések aránya 33%-ot tett ki.

Kiderült az is, hogy az iPhone-tulajdonosok a mobil platformokon történő adatvédelem miatt aggódnak jobban. A lekérdezések több mint a felében (53%-ában) a legmagasabb biztonsági szintre kerestek rá, a közepes biztonsági szintre vonatkozó kérések aránya pedig 42% volt. Mindeközben az Android-használók a közepes szintű beállításokra kerestek rá, és csak 39%-uk érdeklődött a legerősebb biztonsági tippek iránt.

Ami az asztali számítógépes platformokat illeti, a Mac-használók több mint fele (59%-a) érdeklődött a közepes szintű beállítások iránt, míg a Windows esetében ez az arány 41% alatti volt. A Mac-gépek tulajdonosai a Windowsos eszközök tulajdonosainál kevésbé keresik a magas szintű biztonsági tippeket; az arányuk 33% (Mac), illetve 41% (Windows).

Az összes kérés elemzését követően az is kiderült, hogy a biztonsági tippeket a Privacy Checker weboldalon kereső felhasználók körében az Android a legnépszerűbb platform, 67%-os részesedéssel. iPhone esetében a kérések részesedése 11%, Mac esetében pedig 4% volt. Az összes lekérdezés csaknem ötöde (18%-a) Windows platformról érkezett.

„A felhasználók az online szolgáltatások és platformok használata során elkerülhetetlenül hagynak maguk után digitális lábnyomokat, például helymeghatározási adatokat a fotókon, IP-címeket, stb. Manapság a digitális tudatosság egyre népszerűbb a felhasználók körében, hiszen már nagyobb figyelmet fordítanak az online tárolt személyes adataik biztonsági szintjére. A Privacy Checkerhez hasonló platformok használata segítségével jobban megismerhetik a személyes adatok védelmét szolgáló módszereket, emellett az eszközeiket és a fiókjaikat is biztonságban tarthatják” – fejtette ki Miroslav Koren, a Kaspersky Kelet-Európáért felelős igazgatója.

A felhasználók a Kaspersky Privacy Checker weboldalán találhatnak részletes információkat a fiókok biztonsági beállításaival kapcsolatban. A Kaspersky emellé még egy rövid ellenőrző listát is készített a személyes adatok minden platformon való megvédéséhez:

 

  • A biztonság érdekében rákattintás előtt ellenőrizze a linket. Vigye az egeret az URL fölé annak előzetes megtekintéséhez, és keressen benne elírásokat vagy egyéb furcsaságokat. Még ha az üzenet vagy az e-mail az egyik legjobb barátjától jött is, ne feledje, hogy az ő fiókját is meghekkelhették. Minden helyzetben maradjon óvatos. Még ha egy üzenet barátságosnak tűnik is, akkor is kezelje óvatosan a hivatkozásokat és a mellékleteket.
  • A szoftverekbe, mint például a Kaspersky Internet Security szoftverbe beépített privát böngészési funkció segítségével elkerülheti, hogy nyomon kövessék Önt az interneten.
  • Mindegyik szolgáltatáshoz eltérő jelszót használjon. Így ha el is lopják az egyik fiókját, az nem érinti a többit.
  • Nem egyszerű hosszú, egyedi jelszavakat megjegyezni a rengeteg szolgáltatáshoz/platformhoz, de egy jelszókezelővel csak egy mesterjelszóra kell emlékeznie.
  • Az iPhone-használók számára az Apple biztosít bizonyos adatvédelmi kontrollokat, így a felhasználók blokkolhatják, hogy az alkalmazások hozzáférjenek a fotókhoz, a kontaktokhoz és a GPS-funkciókhoz, ha úgy gondolják, hogy ezek az engedélyek nem szükségesek.
  • Az Android-használóknak alaposan ellenőrizniük kell az alkalmazások engedélyeit. A biztonságos megoldás az, ha letiltják a szükségtelen jogosultságokat az új alkalmazás telepítésekor. Minél több jogosultsága van egy alkalmazásnak, annál több mindent tud tenni az eszközön, és annál több adatot tud begyűjteni a felhasználóról. Mindezek mellett a legbiztonságosabb módszer egy olyan megbízható biztonsági megoldás telepítése, amely átfogó védelmet biztosít.
  • Biztosítsa telefonja és számítógépe védelmét jelszavakkal vagy jelkódokkal. A biztonságos megoldást az jelenti, ha jelszavakat vagy biometrikus hitelesítést használ a telefonok, táblagépek és számítógépek zárolásához.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Adat, biztonság