Ez okozza a Zoom-fáradtságot

Ez okozza a Zoom-fáradtságot
Az otthon dolgozó, kollégáikkal online kapcsolatot tartó irodisták kimerültebbek, mint azok, akik bejárnak a munkahelyükre.

Ön is érezte már magát halálosan elgyötörten egy olyan munkanap után, melynek során egyetlen fizikai aktivitása a kávéscsészéje emelgetése volt? A Stanford Egyetem tudósai Zoom-fáradtságnak keresztelték a jelenséget, és úgy vélik, rájöttek, mitől alakul ki – közölte a Cnet alapján a hvg.hu.

Persze nem konkrétan a népszerű videokonferencia-platformmal van baj, minden hasonló kapcsolattartási forma megterhelő az emberi szervezet számára. Méghozzá a hosszan tartó, intenzív szemkontaktus és önmagunk folyamatos látványa miatt, valamint azért, mert videókapcsolaton keresztül sokkal jobban kell koncentrálnunk a metakommunikációs jelzések észlelésére, mint élőben. Ráadásul ha valaki folyamatosan virtuálisan értekezik, akkor szinte fel sem tud állni a számítógépe elől, hogy kicsit kinyújtóztassa a tagjait.

A kutatók azt javasolják, az otthon dolgozók rendezzék el úgy a munkaállomásukat, hogy több helyük legyen mozogni; s ha tehetik, kapcsolják ki azt a funkciót, amely saját képüket mutatja saját maguknak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Zoom