Ez az arcmaszk jelez, ha a viselője koronavírusos lett

Ez az arcmaszk jelez, ha a viselője koronavírusos lett
A wFDCF nevű maszk a kifújt levegőben keresi a vírus nyomait. Kicsit lassan dolgozik, de hatékony, legalábbis a kutatók szerint.

A koronavírus-járvány alatt a mindennapjaink részévé váltak az arcmaszkok, amelyekről számtalan esetben bebizonyosodott, hogy hatékonyan védenek a kórokozótól. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy valaki mégis megbetegszik, de ezt elsősorban teszttel vagy a tünetekből lehet megtudni. A maszk ezt nem képes jelezni - írja a hvg.hu,

Ebből a problémakörből indultak ki a Harvard Egyetemen működő Wyss Institute kutatói, akik elkészítették a vírust érzékelő arcmaszkot. Pontosabban azt a technológiát, amely képes erre. A munka gyümölcsét wFDCF-nek nevezik, amely a hordozható okoseszközökhöz hasonlóan szenzorok segítségével vizsgálódik – méghozzá az alany által kilélegzett levegőben.

Bár a feltalálók szerint kimondottan hatékony műszerről van szó, sajnos nem valami gyors: 90 perc kell neki, hogy eredményt mutasson. A teszt elvégzéséhez egy kis gombot kell megnyomni. Az eredményt egy, a maszk oldalán elhelyezett leolvasóban látni, amely a terhességi teszt mintájára csíkkal jelzi, hogy az ember koronavírusos-e.

A kutatók szerint a technológia jelentős előnye, hogy szinte bármilyen arcmaszkban elhelyezhető, és mivel a szenzorok utólag is programozhatók, általa másfajta vírusok, baktériumok és vegyi anyagok is detektálhatók. Azt nem tudni, hogy a megoldás valaha is kereskedelmi forgalomba kerül-e.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: maszk, koronavírus