Ez a világ legnépszerűbb videós mobilapplikációja

Ez a világ legnépszerűbb videós mobilapplikációja
660 milliónyian töltötték le 2020-ban mobiltelefonjukra az alkalmazást, mely a járvány idején tovább növelte népszerűségét.

Pontosan 660 millió 120 ezer letöltéssel büszkélkedhetett a TikTok az elmúlt esztendőben, de még a TikTok Lite-ot is csaknem 142 milliónyian helyezték el mobiljukon. A siker egyik fő titka, hogy a platform a felhasználóknak új, szórakoztatóbb és hatékonyabb alternatívát kínál az online tartalommegosztásra rövid zenés videók megosztásával. Kiegészítő, vonzó funkciókkal bárki könnyedén készíthet magáról felvételeket: ötletes, humoros, szórakoztató miniklipeket, melyek egycsapásra akár világhírnevet is hozhatnak bárki számára.

A Business & Life Cikk- és Hírügynökség idézi a Finbold összesítését, amely szerint a TikTokot a szingapúri Likee 270,3 millió letöltéssel követte, a harmadik a SnackVideo volt, 233,57 millióval. Nem szabad lebecsülni a már nagy múlttal és húzó márkanévvel rendelkező YouTube-ot, mely újabb 222,7 millió letöltést könyvelhetett el, az ötödik TikTok Lite előtt. További sikeralkalmazásoknak számítanak a Moj (93,87 millió tavalyi letöltéssel), a Zili (84,11 millió), MX TakaTak (81,7 millió), a Josh (78,13 millió) és a Uvideo (74,95 millió).

A TikTok 2020-as átütő sikerének másik összetevője minden bizonnyal a világjárvány volt. Letöltései ugyanis tavaly év elején, a pandémia berobbanásának idején a korábbinál is gyorsabbá váltak. A kijárási korlátozások a társasági életet különösen kedvelő fiatalokat is otthonukba szorították, akik ezzel a többitől oly eltérő alkalmazással is kapcsolatot tudtak teremteni barátaikkal, ismerőseikkel, a nagyvilággal. A különleges, kreativitásra, önkifejezésre is serkentő program egyben jól ki tudta egészíteni a közösségi média többi főszereplőjét.

„A TikTok világuralomra tör. Lépései abba az irányba mutatnak, hogy egyszerre akar lenni az új Google, a Facebook és az Instagram. Ehhez azért még jó pár évre szüksége lesz, és a virtuális világot építő Facebooknak és a videoóriás YouTube-nak is lesz hozzá pár szava" – véli az ArvaliComot és a FollowMeAgency influencer ügynökségi brandet irányító Karvalics Attila.

E véleményt csak erősíti, hogy a kínai ByteDance vállalat birtokában lévő TikToknak az elmúlt években adatvédelmi aggályokkal is szembesülnie kellett. Az Egyesült Államok 2019-ben, még Trump elnöksége alatt nyomozást is indított a cég ellen, mondván, hogy a TikTok révén egyenesen a kínai kormány juthat illetéktelen adatokhoz a felhasználók mobiljáról. Az indiai kormány 2020 júniusában be is tiltotta a platformot több más kínai mobilapplikációval együtt, mondván, hogy egyenesen nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet használatuk. Azonban az is tény, hogy még egyetlen kormány kezében sincsenek közvetlen bizonyítékok arról, hogy a TikTok segítségével bárki részéről adathalászat történt volna.

Ennek ellenére nem árt óvatosnak lenniük a felhasználóknak, akik között szép számmal akadnak magyarok is. Bár a szakemberek sem tartják kizártnak, hogy az applikáció alkalmazóinak mobiladatai veszélyben lehetnek, van néhány hasznos tanácsuk, amelyekkel megnehezíthetik a hekkerek dolgát, s a legprofibbak kivételével megakadályozhatják betörésüket telefonunkba. Ha TikTokot használunk, érdemes például bekapcsolni a Beállítások menüpontban a Privát fiókot, hogy csak az követhessen minket, akit mi szeretnénk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: TikTok, alkalmazás