Ez a szektor profitálhat a legjobban itthon az 5G-ből

Ez a szektor profitálhat a legjobban itthon az 5G-ből
Legfőképpen a mezőgazdaság profitálhat majd a Magyarországon az 5G-s hálózatok bevezetéséből a következő időszakban - derül ki egy nemrég közzétett tanulmányból, mely úgy látja, hogy a magyar gazdaság GDP-jéhez a következő években összességében 2,3 milliárd euróval járulnak hozzá az új generációs hálózatok.

Miközben az 5G-s kiépítések részben a koronavírus világjárvány, részben a szabályozás helyenkénti lassúsága miatt talán nem minden szempontból a vártnak megfelelő ütemben zajlanak Európában, szakértők és elemzők szerint nyilvánvaló, hogy a lassúság dacára a kontinens is jelentős mértékben profitál majd az új generációs hálózati technológia bevezetéséből - írja a hwsw.hu. Az Ericsson megrendelésére készült, az Analysys Mason által végzett kutatás szerint Magyarországon 2,3 milliárd euróra (mintegy 826 milliárd forintra) rúg majd az 5G felhasználásából származó hozzáadott érték.

Az elemzés négy főbb területcsoportot azonosított, ahol az 5G felhasználása jelentős hasznokkal kecsegtet. Ezek közül Magyarországon "az okos vidék" a legjelentősebb, ahol mintegy 109,1 milliárd forintos befektetésből több mint ötszörös megtérüléssel 585,4 milliárd forintos hozzáadott érték realizálható. Ez elsősorban a hálózatba kapcsolt drónok és szenzorok nyomán megvalósuló precíziós mezőgazdaságból származik majd, illetve a kötött vezeték nélküli internethozzáférés (FWA) terjedéséből, hiszen az 5G révén költség- és energiahatékony módon építhető ki szélessávú internethozzáférés a félreesőbb vidéki területeken is.

Szintén jelentős haszon várható az okos ipar területén, ahol a felhőrobotikának és távoli hozzáférésnek köszönhetően okos gyárakká alakulnak az üzemek, az intelligens hálózathasználat hatására takarékosabbá válik az energetikai rendszer, és felgyorsulhat az automatizáció a szállítmányozásban, a kikötőkben és a repülőtereken, a bányákban. Mindebből 154,1 milliárd forintos befektetéssel 416,5 milliárd forintos megtérülés érhető el. Az Ericsson korábbi tanulmánya arra is rámutatott, hogy az iparban a vezeték nélküli hálózatba kapcsolt eszközök száma exponenciálisan nő, és a következő évtizedben a 4 milliárdot is meghaladhatja.

Az okos város területen az Ericsson megrendelésére készült tanulmány 91,4 milliárd forintos hozzáadott értéket prognosztizál többek között a hálózatba kapcsolt járművekkel megvalósított intelligens mobilitási megoldásokkal, vagy épp az 5G hálózatokkal felvértezett okos stadionokkal, a szórakoztatóipart és a látványsportot forradalmasító virtuális vagy kiterjesztett valósággal (VR és AR). Az okos közszolgáltatás pedig elsősorban a távgyógyítás, az intelligens diagnosztika és a távműtéteket támogató robotika révén új szintre lépő egészségügy révén kecsegtet 38,2 milliárd forintos haszonnal.

Európa egésze számára mindezek a területek összesen 161 milliárd euró hasznot hozhatnak 23 milliárd eurós befektetéssel. Magyarországon ráadásul nemcsak a haszon, hanem a befektetés egy része is helyben csapódhat le, mivel a technológiával kapcsolatos fejlesztéseket részben Budapesten végzik - a svéd hátterű vállalat fővárosi kutatóközpontja az egyik legnagyobb a cégcsoporton belül.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: 5G, mezőgazdaság