Ez a robot már majdnem jobban mozog, mint egy ember - VIDEÓ

Ez a robot már majdnem jobban mozog, mint egy ember - VIDEÓ
Ismét jelentős fejlesztést mutatott be a Boston Dynamics csapata az Atlas névre keresztelt humanoid mozgást imitáló robot kapcsán. A rendkívül precíz mozgású gépezet kifinomult kezeket kapott, melynek hatására képes felkapni és elengedni tárgyakat, sőt meglepő pontosággal el is tudja dobni azokat

Az Atlas elsőszámú fejlesztése egy fix és egy mozgó ujjból álló markolat. A Boston Dynamics szerint ezeket a markolókat nehéz emelési feladatokra tervezték, ezt pedig egy Super Bowl-reklámban már be is mutatták, ahol az Atlas egy hordót emelt a feje fölé - írja a 24.hu. A kutatási cég legújabb videójában egy építkezési területen láthatjuk a mozgásában egy settenkedő emberre hajazó gépet.

Itt azzal a feladattal bízzák meg, hogy a több emeletes állványzat tetejére juttasson fel egy szerszámokkal teli táskát. Ehhez a robot először egy vastagabb lécet kap fel, amellyel hidat képezve éri el az állványzat alapját, majd innen egy pontos ugrással az első szintet. Ezt követően egy meglepő mozdulattal, háttal a felső szinten lévő embernek, felhajította a táskát a második szintre.

Ezt követően már csak annyi lett volna a dolga, hogy lejusson az emelvényről. A kutatási céllal fejlesztett, meg nem vásárolható gépezet azonban ezt is stílusosan oldotta meg: egy 540 fokos szaltó végrehajtása után landolt a földön. A fejlesztők szerint a több tengelyes szaltó aszimmetriát ad a robot mozgásának, ami sokkal komolyabb képességet jelent, mint a korábbi parkour-mozdulatok.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!