Ez a gép műanyagból készít élelmiszert

Ez a gép műanyagból készít élelmiszert
Forradalmi fejlesztést mutatott be az amerikai, japán és európai űrügynökség: egy hajókonténerből átalakított szerkezet műanyagból, 3D-nyomtatással képes olyan élelmiszert előállítani, amely teljes mértékben emberi fogyasztásra alkalmas

A fejlesztést végző mérnök, Anja Contractor szerint az ötlet onnan jött, hogy az asztronautáknak korlátozott idejük van csak az űrben, így nincs idejük főzésre - írja a 24.hu az Interesting Engineering nyomán. Ezért a legegyszerűbb, ha személyre szabott, 3D-nyomtatott élelmiszereket készítenek nekik. A BeeHex elnevezésű gép egyik oldalán a műanyag hulladékot gyűjtik, amelyet felaprítanak. Ezt követően az anyagot a bioreaktorba küldik, ahol specifikusan megtervezett mesterséges baktériumok megeszik a műanyagot, és biomasszává alakítják azt. Végül ezt a biomasszát formálják étellé.

A szakember szerint tehát ha steaket akarunk készíteni műanyagból, akkor a mechanizmus képes lesz erre.

A projektet finanszírozó amerikai kormányzati ügynökség, a DARPA szerint az eszközt először humanitárius katasztrófával fenyegető helyszíneken vethetik majd be, például menekülttáborokban. Később a gép részegységeit úgy fogják átalakítani, hogy azok illeszkedjenek egy űrhajóba és alacsony Föld körüli pályán működő űrállomásokra, például a Nemzetközi Űrállomásra küldhessék azt. Ez várhatóan 2026-2027-ben valósulhat meg.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: 3D, élelmiszer