Európa 2024-ben beindíthatja a világ leggyorsabb szuperszámítógépét

Európa 2024-ben beindíthatja a világ leggyorsabb szuperszámítógépét
A New Scientist szerint jövőre kell elkészülnie Európa első exascale számítógépének. A JUPITER (Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale) nevű szuperszámítógép akár a világ legerősebbje címet is elnyerheti, mivel elképesztő mennyiségű művelet végrehajtására lesz képes. - írja a Qubit.

Definíciója szerint az exa előtag a milliószor milliószor millió nagységrendet jelenti. Egy magyar nyelvű szaksajtó hasonlatával élve ez olyan, mintha egy ember 31 688 765 000 éven keresztül minden másodpercben végrehajtana egy összegzést. A New Scientist szerint hivatalosan jelenleg csak két szuperszámítógép van a világon, amely képes ilyen léptékű számításokra: a Frontier a tennessee-i Oak Ridge National Laboratory, az Aurora pedig az Illinois állambeli Argonne National Laboratory birtokában van. A lap hozzáteszi azonban, hogy szakberkekben tudni vélik, hogy Kínában már legalább két exascale gép is működik titokban.

A JUPITER a tervek szerint a németországi Jülich Szuperszámítógép Központban épül meg az Európai Unió és magánvállalkozások által finanszírozott Európai Nagyteljesítményű Számítástechnikai Közös Vállalkozás (EuroHPC JU) keretében.

Olvasd el a teljes cikket ide kattintva!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!