Erre figyeljünk! Veszélyes vírus terjed a messengeren

Erre figyeljünk! Veszélyes vírus terjed a messengeren
Az üzenetbéli felszólítás ellenére nem érdemes lekattintani azt a linket, amely olvasói jelzések alapján szerdán kezdett el gyorsan terjedni a hazai Messenger-felhasználók körében.

A továbbított link formájában érkező üzenetben nincs más, csak egy videónak tűnő hivatkozás. Ami bár lejátszási ablaknak néz ki, rákattintva nem videó nyílik meg, csak egy weboldal, ahol egy kamu nyereményjáték található - írja a hvg.hu.

Azon már semmiképpen nem szerencsés kattintgatni, mert amellett, hogy a weboldal által kért engedélyek megadásával saját Facebookját is megfertőzheti az ember, a felület személyes adatok ellopására, valamint kártékony programok telepítésére is alkalmas. Az is előfordul, hogy valaki csak egy olyan értesítés kap egy ismerősétől, miszerint az visszavont valamit. Ilyenkor arról lehet szó, hogy az ő fiókja is megfertőződött, csak amikor az illető észbekapott, hogy a vírus szétküldte magát ismerőseinek, akkor elkezdte törölgetni a kártékony üzeneteket.

Akinek a Facebook-fiókja már megfertőződött, annak azt ajánljuk, kattintson a Facebookon – bejelentkezés után – a Beállítások menüpontra, majd az elé táruló lehetőségek közül válassza ki az Alkalmazások és webhelyek pontot. (Ez ide kattintva azonnal elérhető.) Itt lehet áttekinteni az aktív alkalmazásengedélyeket, melyek közül érdemes kijelölni minden olyat, amelyről nem vagyunk biztosak, hogy szükségünk van rá. Az érintett engedélyek a kijelölésük után az Eltávolítás gombbal törölhetők.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: messenger, vírus