Ennyi adatot gyűjt a felhasználókról a Gmail!

Ennyi adatot gyűjt a felhasználókról a Gmail!
Némi csúszás után végre a Google is megmutatta, az App Store-ban található alkalmazások mennyi adatot gyűjtenek a felhasználókról.

Az Apple 2020 végén kötelezővé tette az alkalmazások fejlesztői számára, hogy mutassák meg a felhasználóknak, az általuk fejlesztett szoftverek milyen adatokat gyűjtenek róluk. A Facebook hevesen tiltakozott a módszer ellen, nem véletlenül: a listát látva a Messenger igencsak sok mindenre kíváncsi.

Az információ felfedése azért is érzékeny terület a Facebook számára, mert a vállalat pénze tulajdonképpen ezekből az adatokból származik. Pontosabban abból, hogy az adatok felhasználásával lehetővé teszi, hogy a hirdetők bizonyos csoportok számára jelenítsék meg a reklámjaikat. Márpedig ha a felhasználók nem egyeznek bele az adatgyűjtésbe, az nagy érvágás lehet a cég számára.

Hasonló üzleti modellt követ a Google is, ám a Facebookkal ellentétben a cég nem szállt bele az Apple-be. Igaz, nem is siette el az alkalmazásai frissítését – erre egészen mostanáig kellett várni – írja a BGR nyomán a hvg.hu.

A lap beszámolója szerint nem meglepő módon a Google alkalmazásai is rengeteg információt gyűjtenek be a felhasználókról, ezeket pedig többféle indokkal teszik meg: van, amit a harmadik fél által megjeleníteni kívánt hirdetésekhez használnak, más adatok segítségével elemzéseket végeznek az app használatáról, megint másokkal testre szabott felhasználói élményt kínálnak vagy épp lehetővé teszik bizonyos funkciók működését. És természetesen nem maradhatott ki az "Egyéb" kategória sem, ami pedig gyakorlatilag bármilyen felhasználást takarhat. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!