Először lesz 5G-s egy összelegózható telefon

Először lesz 5G-s egy összelegózható telefon
Két éve várjuk már az „etikus” telefon, a Fairphone újabb kiadását. Miután felbukkant a Wi-Fi Szövetség (Wi-Fi Alliance) adatbázisában, az is kiderült, hogy megértve a kor igényeit, a készülék 5G-s lesz.

Idáig már három generáció is napvilágot látott a (könnyen) cserélhető alkatrészekből összeállított Fairphone telefonokból. A készülékek mögött álló elképzelést frappánsan fogalmazta meg a cég vezérigazgatója: „Nem a világ legjobb okostelefonjára van szükségem, hanem azt akarom, hogy az kerüljön a telefonomba, ami a legjobb a világnak” - írja a hvg.hu.

Ennek megfelelően a Fairphone eszközök mögött átlátható a gyártási folyamat, mint ahogyan az is, hogy miként árazzák a készülékeket. Csak olyan partnerekkel működnek együtt, akik megfelelően bánnak a munkásaikkal, és ahol csak lehet újrahasznosítható anyagokat használnak. Mindemellett fontos szempont a telefon modularitása, azaz az alkatrészek cserélhetősége, így az eszköz élettartama csekély ráfordítással meghosszabbítható.

Mindez valóban dicsérendő törekvés, viszont az is igaz, hogy a Fairphone-ok elmaradtak akár a középkategóriás telefonoktól, talán ezért sem tudtak igazán sikeresek lenni. A hamarosan megjelenő Fairphone 4 sem lesz csúcskategóriás készülék, viszont – hallgatva a kor szavára – 5G-s lesz, első ízben a vállalat történetében és a fenntartható telefonok piacán.

Ehhez azonban új lapkakészlet is kell, ami – véli a WinFuture – bármit jelenthet a Snapdragon 765G és a Snapdragon 480 5G között. Még a MediaTek Dimensity is szóba jöhet, bár a Fairphone-nak még nem sok tapasztalata volt ezzel a platformmal, ráadásul a vállalat és a Qualcomm már évek óta együtt dolgozik.

Specifikációkról egyelőre még nem hallani, csupán az derült ki, hogy a telefon Android 11-et futtat majd. Ebből viszont az következik, hogy még ebben az évben megjelenik.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: 5G, Telefon