Elon Musk már fél éven belül embereken tesztelné az agyba ültethető chipet

Elon Musk már fél éven belül embereken tesztelné az agyba ültethető chipet
A Neuralink agy-számítógép interfészének legújabb demonstrációs eseményén a gondolataival mondatokat leíró majom vitte el a show-t, de az implantátum és a beültetéséhez használt sebészeti robot fejlett prototípusát is bemutatták, és megjelölték a technológia elsődleges céljait is.

Legutóbb 2020 augusztusában tartott nagyszabású demonstrációs – és nem titkoltan munkaerő-toborzó célú – eseményt Elon Musk agy-számítógép interfészt fejlesztő cége, a Neuralink - írja a qubit.hu. Akkor malacokon mutatták be, hogy biztonságosan beültethető az agyi képességek növelését vagy gyógyíthatatlan betegségek (pl. gerincvelő-sérülés, Parkinson- és Alzheimer-kór) kezelését lehetővé tevő chip, a most szerdán tartott, magyar idő szerint éjjel 3-kor kezdődő helyzetjelentés során viszont már gondolataikkal mondatokat gépelő majmokkal igyekeztek lenyűgözni a közönséget.

Az eseményen bemutatták az implantátum legújabb, már kész termékre hasonlító prototípusát, és az is elhangzott, hogy azt a következő hat hónap folyamán szeretnék is beültetni az első emberi alanyba – ennek érdekében már be is nyújtották az embereken végzett kísérletekhez szükséges engedélykérelmet a gyógyszerfelügyeleti hivatalhoz (FDA), és ha lehet hinni a szokás szerint nagyot ígérő Musknak, jó esély van rá, hogy hamarosan zöld utat kapnak a tesztre.

A Neuralink chipje a bejelentés szerint első körben két fő felhasználási módra összpontosít majd: a látás helyreállítására, illetve arra, hogy a mozgássérült vagy mozgásképtelen embereknek segítsen számítógépet vagy okostelefont kezelni, vagy akár visszaadni nekik a mozgás képességét.

Az embereken végzett teszt nagy lépést jelentene a cégnek, mert eddig csak állatokon tudták vizsgálni az agyi jelek konkrét cselekvéssé alakításának folyamatát. A malacokon túl a Pong nevű videójátékot kezelő majmokat is láthattunk már, igaz, az állatokkal végzett kísérletek nem feltétlenül sültek el jól: idén februárban a cég is beismerte, hogy legalább nyolc makákó elpusztult a tesztek során, de az állatvédők vádjait, miszerint a megcsonkított agyú majmok hosszú kínszenvedés után pusztultak el, visszautasították.

A vezeték nélküli, tölhető implantátum mellett azt a sebészeti robotot is bemutatták, amely az agyhoz elektródákkal ellátott szálakkal kapcsolódó eszközt beültetné a koponyába. DJ Seo, a cég implantátumokért felelős alelnöke elmondta, a gyártást és a klinikai vizsgálatokat is a texasi Austinban végeznék. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Elon Musk, chip