Elindult a nevezés az idei Deloitte Zöld Béka Fenntarthatósági Jelentés Díjra!

Elindult a nevezés az idei Deloitte Zöld Béka Fenntarthatósági Jelentés Díjra!
A Deloitte Magyarország idén 23. alkalommal hirdette meg a Zöld Béka díjat, amellyel a vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalásban elért kiemelkedő teljesítményét, és az ezen területen elért eredményeket tükröző beszámolókat ismeri el. A nevezés lehetőséget kínál arra, hogy szervezetek elismerést szerezzenek és felmérjék haladásukat az egyre erősödő ESG szabályozási környezetben.

Az elmúlt években a fenntarthatóság az üzleti világ kulcsfontosságú tényezőjévé vált, és az ügyfelek, fogyasztók, befektetők és szabályozók is fokozott figyelmet fordítanak erre a területre. A vállalatok ennek megfelelően ESG-jelentéseikben mutatják be fenntarthatósági erőfeszítéseiket, vállalatirányításukat, konkrét lépéseiket és eredményeiket a témában.

A közelgő Vállalati Fenntarthatósági Jelentési Irányelv (CSRD) már 2025-től kötelezővé teszi a legalább 250 foglalkoztatottal, 40 millió eurós árbevétellel vagy 20 millió eurós mérlegfőösszeggel rendelkező vállalatok számára az ESG-jelentések készítését. Az EU által előírt határidőig, 2024 júliusáig a tagállamoknak kötelességük átültetni ezt az irányelvet a nemzeti jogrendszerükbe. Franciaország élen jár a folyamatban, és valószínű, hogy már a jövő év elején hatályba lép a kapcsolódó francia jogszabály. Más országok, mint Hollandia, Finnország, Norvégia és Svédország is előkészítették az átültetési terveket, és Magyarország is társadalmi egyeztetésre bocsátotta ESG törvények módosításáról szóló törvény-tervezet. A vállalatoknak pedig időben fel kell készülniük a változásokra.

A CSRD kiemelt követelménye, hogy a vállalatoknak külső fél által hitelesített jelentést kell készíteniük, ami komoly nyomást gyakorolhat rájuk, hiszen számos területről kell beszámolniuk az EU által meghatározott keretrendszer (ESRS) alapján.

Nevezés a Zöld Béka Díjra

A 2000-ben alapított Zöld Béka díjjal azokat a vállalatokat ismerik el, melyeknél a fenntarthatóság elemi része az üzleti stratégiának, szervezeti kultúrának és gyakorlati működésnek. A díjra idén 23. alkalommal lehet nevezni, ezen az oldalon. https://www2.deloitte.com/hu/hu/pages/kockazat/articles/zold-beka-dij.html#nevezes

A pályázatra Magyarországon működő vállalatok fenntarthatósági jelentései, illetve globális vállalat magyar entitása által készített jelentések nevezhetőek.

"A független szakmai zsűri az ESG teljesítmény és stratégiai elkötelezettség alapján értékeli a jelentéseket, figyelembe véve a lényegességi és tartalmi szempontokat, valamint a kommunikáció struktúráját. A zsűri részletes visszajelzése lehetőséget teremt a szakmai fejlődésre, valamint arra, hogy a hazai szervezetek felmérjék, milyen irányban haladnak a közelgő CSRD irányelvnek való megfelelés felé" – mondta Szücs Réka, a Deloitte Fenntarthatósági és Klímaváltozási Tanácsadás üzletágvezetője.

Elismerés, validáció és szakmai fejlődési lehetőség

A tavalyi Zöld Béka díj nyertese a Magyar Telekom Nyrt., amely 2005 óta stratégiai szinten kezeli a fenntarthatóságot, három fő alappillér mentén: klímavédelem, digitalizáció, sokszínűség és esélyegyenlőség. A díjra azért jelentkezett a cégcsoport, mert úgy vélik, hogy fenntarthatósági törekvéseiket, és az ezzel kapcsolatos eredményeket, tapasztalatokat minél több szakmai fórumon érdemes bemutatni. A Magyar Telekom hisz abban, hogy a megfogalmazott visszajelzésekből tanulni tud, ha minél több fenntarthatósági szakember vizsgálja meg az ezen a területen végzett tevékenységét.

„A Zöld Béka Díj egyszerre jelenti annak a szakmai munkának az elismerését, amelyet a fenntartható működésünk megvalósítása érdekében évek óta végzünk, és további fenntarthatósági terveink validációját" – mondta Szabó-Molnár Csilla, a Magyar Telekom Fenntarthatósági szakértője.

A társaság fenntarthatósági stratégiáját célzottan igyekszik a következő szintre emelni. A meglévő pillérek mentén olyan munkacsoportokat hozott létre, amelyeknek a pénzügyi tervezés mellett részletes tervet is ki kell dolgozniuk az egyes stratégiai témák mentén. Minden témának vezérigazgatóhelyettesi szintű szponzora van, támogatva ezzel a vállalati szintű elköteleződést.

Különdíjat nyert a Budapest Airport

A 2022-es különdíjas, az első fenntarthatósági jelentését nevező Budapest Airport Zrt. azért indult el a tavalyi megmérettetésen, mert mérföldkőhöz érkezett a transzparens működés tekintetében. Az első fenntarthatósági jelentéssel a társaság célja az volt, hogy érthető és átlátható formában adjon mély és átfogó képet a vállalat közössége, partnerei és a repülőtér közelében élők, valamint az érdeklődők számára.

„A megmérettetés során szerettünk volna visszajelzést kapni a független szakmai zsűritől, hogy a hazai szervetekkel összevetve milyen szinten állunk a jelentéstételt is érintő egyre szigorodó szabályozási környezetnek való megfelelés terén. Utólag bátran ki merjük jelenteni, hogy megérte a befektetett munka és a transzparenciára való törekvés" – mondta Katona Sarolta, a Budapest Airport Fenntarthatósági vezetője.

A Budapest Airport számára a Zöld Béka Díj egyrészt nagy megtiszteltetés volt, hiszen a több évtizedes fenntarthatóság területén szerzett tapasztalattal rendelkező szakmai zsűritagok ismerték el a hosszú hónapok munkáját. Másrészt, a díj jó visszaigazolás is a fenntarthatósági törekvésekkel kapcsolatban, egyúttal motivációként is szolgál a jövőbeli munkát illetően.

"A beérkezett jelentések elbírásánál nagyon fontos szempont még a megalapozottság - hogy a zöld állítások megfelelően igazolhatók és alátámaszhatók" - mondta Szücs Réka.

A pályázati feltételekről, irányelvekről és a tavalyi nyertesekről itt lehet olvasni. https://www2.deloitte.com/hu/hu/pages/kockazat/articles/zold-beka-dij.html

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!