Elhülyülünk, ha a notebookba jegyzetelünk?

Elhülyülünk, ha a notebookba jegyzetelünk?
Érdekes kérdés, hogy vajon mivel teszünk jobbat az agyunknak: ha kézzel, vagy ha billentyűzettel jegyzetelünk.

Sokan vannak, akik a számítógépükön vagy a mobiltelefonjukon jegyzetelnek – pedig az agyad sokkal jobban jár, ha a régimódi toll-papír kombinációt használod. Akár válogatós vagy a noteszek terén, akár nem, bármilyen kellék, amit a kezünkkel használunk, tulajdonképpen az agy eszköze. A kézzel írott jegyzet komoly fegyver lehet, ha összetett gondolatokat szeretnénk visszafejteni, és abban is segíti az agyunkat, hogy hatékonyan „keressen vissza” egy adott információt, állítja Hetty Roessingh, a University of Calgary professzora a BBC.com-on publikált cikkében - amit a forbes.hu idézett.

Roessingh szerint a kézzel írt jegyzetek win-win-helyzetet eredményeznek, ezért fontos, hogy hozzátartozzanak a diákok kognitív eszköztárához. Ha megtanuljuk, hogyan jegyzeteljünk hatékonyan kézzel, azt is megtanulhatjuk, hogyan lehet a jegyzeteket nélkülözhetetlen tanulási eszközként felhasználni. Ezt akár már a 3-4. osztályban is alkalmazni lehet – de a jó hír az, hogy sosem késő elkezdeni.

Kétségtelen, hogy a napi működésünk a digitális kommunikációhoz kötött. A gyors gépelés fontos készség, az eszközök és appok használata mindennapos és csak terjedni fog. A laptopon való pötyögés azonban sosem lesz képes arra, hogy (szó szerint) kézzelfogható visszajelzést adjon az az agynak az elhangzottakról – ellentétben a papír-toll kombinációval, ami nélkülözhetetlen a kéz és az agy közötti idegáramkor létrehozásában.

Bár a laptopon való jegyzetelés gyorsabbnak és hatékonyabbnak tűnhet, számos érv szól a papír és a toll mellett. Egy, a Psychological Science-ben megjelent kutatás szerint a billentyűzethez kapcsolódó jegyzetelés nem feltétlenül jár az információ feldolgozásával, hiszen arra törekszünk, hogy mindent, amit hallunk, szó szerint írjunk le. Ezt hívják nem generatív jegyzetelésnek.

Ezzel szemben a kézzel való jegyzetelés kognitív elköteleződéssel jár: összegzünk, átfogalmazunk, rendszerezünk és jelentést társítunk az idegen szavakhoz. A teljes cikk itt érhető el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!