Elfogyhatnak a wifi routerek

Elfogyhatnak a wifi routerek
A félvezetőpiacot érintő nehézségek miatt olyan eszközöknél is hiány alakulhat ki, melyekre kevesen gondoltak: készlethiány várható routerből.

Átmenetileg az otthoni felhasználásra szánt routereknél is hiány alakulhat ki a globális chiphiány miatt – írta a Bloomberg. A lap szerint egyes amerikai távközlései cégeknél már most komoly várakozás van a beérkező routerekre, a gyártók ugyanis nem képesek időre leszállítani azokat. A probléma oka, hogy az eszközök készítése olyan hozzávalót igényel, amelyet “békeidőben” viszonylag könnyű pótolni, ám a járványhelyzetben ez már sokkal nehezebb. Sajtóhírek szerint egyes routertípusokra már most egy év csúszást ígérnek gyártók.

Az előállítás folyamata azután kezdett akadozni, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte gyárak álltak le, szünetelt a termelés. A helyzeten pedig az sem segített, hogy a home office-ba költöző munkavállalóknál a korábbiaknál is sokkal nagyobb igény mutatkozott a különféle számítástechnikai eszközök iránt. A helyzetet ezek után csak tetézte a tavaly év végén egyre erőteljesebben jelentkező félvezetőhiány, amely, mint most kiderült, a routerek kulcsfontosságú alkatrészeit gyártó cégeket (ilyen például a Broadcomm) is komolyan érinti.

A Zyxel Communications európai régióért felelős vezetője, Karsten Gewecke szerint a szolgáltatók egyelőre nem fogytak ki a routerekből, de a piacon jelentkezett probléma ellensúlyozása így is legalább hat hónapba telik. Így pedig előfordulhat, hogy bizonyos szolgáltatók nem fogják tudni kiépíteni az ügyfél által kért kapcsolatot, mivel nem lesz végberendezés, amivel a jel fogható lenne.

A terület ismerői szerint az ellátási problémák olyannyira súlyosak, hogy egyes beszállítóknál jelenleg 300 százalékos előjegyzéssel dolgoznak.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: wifi, router