Elektromos autó körkép. Milyen elektromos autók találhatók jelenleg a piacon?

Elektromos autó körkép. Milyen elektromos autók találhatók jelenleg a piacon?
Az elektromos autók népszerűsége napról napra nő, szerencsére a kínálat is folyamatosan bővül és fejlődik. Az utcán leggyakrabban a Volkswagen és a Nissan elektromos modelljeivel találkozhatunk, azonban már szinte minden nagy autógyártó beállt a sorba, a villanyautó felhozatal folyamatosan gyarapszik.

Minek köszönhető az elektromos autók népszerűsége?

Elektromos autó használatával költséghatékonyabbá válik a közlekedés. A villanyautók gyorsulása jobb, mint a hasonló kategóriába tartozó belső égésű motoros járműveké, a lokális károsanyag-kibocsátásuk pedig 0. Az e-autók további előnyei, hogy alacsonyabb a karbantartási költségük, csendesebbé teszik a közlekedést és költséghatékony a töltésük.

Néhány elektromos autó részletesebben

Hasonlítsunk össze néhány városi használatban népszerű elektromos autót: a Volkswagen e-up-ot, a Skoda CITIGOe iV-t és a Nissan Leaf modelljét!

Volkswagen e-UP

Aki mostanában járt Budapesten, biztosan találkozott már a Volkswagen elektromos miniautójával, ugyanis az e-Up! az e-car-sharing szolgáltatók kitüntetett modellje. Az akku használható kapacitása 32,3 kWh, az előző modellhez képest kétszeresére növelt teljesítménnyel már 300 km-t is meg lehet vele tenni egy töltéssel. Az aksi CCS szabványos töltőről 40 kW teljesítménnyel körülbelül 1 óra alatt 80%-osra tölthető.

Skoda CITIGO e iV

A Škoda Citigo e iV az újabb szereplők közé tartozik a villanyautópiacon. A Škoda legelső tisztán elektromos autója, főleg a városban, valamint az agglomerációban közlekedőknek lett tervezve. Formája a Volkswagen e-up! után ismerős lehet, ez a Skoda legkisebb modellje, kizárólag elektromos változatban kapható. Nagy előnye a méretéhez viszonyított nagy hatótávja, ugyanis az akku kapacitása körülbelül 260 km hosszú útra elegendő egy feltöltéssel. A VW e-up!-hoz hasonlóan ez az autó is körülbelül 1 óra alatt 80%-ra feltölthető CCS Combo töltőcsatlakozóval, DC töltőről 40 kW-tal.

Nissan Leaf

A Nissan Leaf az egyik legnépszerűbb és legnagyobb példányszámban elkelt 100%-ban elektromos autó. Vezető szerepét a villanyautók közötti kedvező árának és korai piacra lépésének köszönheti. 2011 óta elérhető tisztán elektromos változatban, 2018-ban megújított külsejével még vonzóbb. Az autó 40 kWh-s akkumulátorral van ellátva, a teljesítménye 150 lóerős. Hatótávot tekintve akár 385 km-t is képes megtenni egy töltéssel.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!