Egyre több nő választja a műszaki területet

Egyre több nő választja a műszaki területet
Idén is eredményesen zárult az ABB Kft. januártól júniusig tartó „ABB női mentorprogram” elnevezésű programja, melyet a vállalat műszaki egyetemi és főiskolai hallgatók számára hozott létre. A program során a vállalat legalább öt, maximum 10 hallgatót választ ki pályázat útján különböző mérnöki területekről.

A női mentorprogram célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken, és lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég működésével, szolgáltatásaival és karrierlehetőségeivel.

A pályázat a 2. és 3. éves BSc, 4. vagy 5. éves MSc női hallgatóknak szól, akik aktív - nappali, esti, levelező, aktív féléves - hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek valamely magyarországi műszaki főiskolán vagy egyetemen. Az ABB HR szakemberei a beérkező pályázatok értékelésénél figyelembe veszik a jelentkezők motiváltságát, szakmai rátermettségét, valamint angol nyelvtudását. A pályázat elbírálásánál előnyt jelent a korábbi tanulmányi versenyeken elért eredmény, és a felsőoktatási szakmai tevékenységben való részvétel.

A kiválasztott pályázók érdeklődésük és szakterületük alapján dedikált mentorokhoz kerültek a cég vezetői és szakemberei személyében, akikkel konzultációkon vehettek részt a program időtartama alatt. A nyertesek az ezt követő 5 hónapban betekintést nyerhettek egy multinacionális cég mindennapjaiba, hiszen havi egy alkalommal különböző témájú, félnapos programokat kínált nekik a vállalat. Találkozhattak például az ABB női vezetőivel, megismerhették a különböző területeken dolgozó kollégák karrierútjait, illetve HR szakemberektől személyes konzultáció keretében tanácsot kaphattak a későbbi elhelyezkedéshez. Mindemellett arra is jutott idő, hogy a műszaki pályához szorosan kapcsolódó képességeket, készségeket is fejlesszék, és ily módon gyakorlati példákon keresztül megismerkedjenek a projektmenedzsment, Lean Six Sigma és a vezetés rejtelmeivel. Az elmúlt 6 év során több mentorált is csatlakozott gyakornokként, illetve munkavállakóként az ABB csapatához. Erre idén is akadt több példa.

Az idei résztvevők is egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak a programról:

„Az ABB mentorprogramja valódi betekintés a vállalat életébe. Rengeteg új tapasztalatot szereztem, megismertem új embereket, az egyes szektorokban tevékenykedő emberek mindennapjait, hogy hogyan zajlik a munka, miként épül fel a cég egy-egy kis fogaskereke és alkot egy rendszert. Láthattam, hogy mennyi különféle terület van jelen, és szükséges ahhoz, hogy hatékonyan működjön a cég.” – mondta el Alexandra, a Szegedi Tudományegyetem mechatronikai mérnök szakos hallgatója.

„A programnak köszönhetően megismerhettem számos életutat, ezáltal tágítva a látókörömet a saját jövőmmel kapcsolatban. Szerettem volna a program által belelátni egy nemzetközi cég működésébe, és megismerni női felsővezetőket, akikre példaként lehet tekinteni. Ezeket a program teljesítette, és választ kaptam minden felmerülő kérdésemre.” - tette hozzá Luca, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karáról.

„A területemtől ugyan egy kicsit eltért, azonban nagyon jó kitekintés volt. Érdekes programokon vettem részt, és a legjobb az volt, hogy a végén személyesen is találkozhattunk a lányokkal.” – mondta el Kinga, aki a program végére mérnök-informatikusként diplomázott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

„Műszaki menedzser mesterszakos hallgatóként, szállodaiparban szerzett tapasztalattal vettem részt a női mentorprogramban. Leginkább arra voltam kíváncsi, hogy mely műszaki területen és milyen pozícióban tudom magamat elképzelni a közeljövőben. A választ a konzultációk során megkaptam, emellett hasznos gyakorlatias tudásra tettem szert a változatos programok által."- nyilatkozta Dominika, a Debreceni Egyetem hallgatója.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a program első 4 eseménye és a mentorokkal való találkozók is elsősorban online formában valósultak meg. Az utolsó záró eseményen pedig végre személyesen is találkozhattak a résztvevők, egyúttal az ABB erre a célra kialakított oktatótermében az ABB kollégái segítségével kipróbálhatták a robotprogramozást is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: ABB, nők, mentor program