Egy kilométeres hosszúságú aszteroida húz el a Föld mellett

Egy kilométeres hosszúságú aszteroida húz el a Föld mellett
Az 1994 PC1-et egy ausztrál csillagász fedezte fel 28 évvel ezelőtt.

A NASA szakemberei szerint január 18-án, magyar idő szerint 22 óra 51 perckor halad el a Föld mellett az az aszteroida, amely nagyjából egy kilométer hosszúságú. Tartani nem kell tőle, a (7482) 1994 PC1 ugyanis nagyjából 1,98 millió kilométerre kerüli el a Földet.

Az egyébként potenciálisan veszélyes objektum visszatérő vendég a bolygónknál. A szakemberek számításai szerint legközelebb 2015. január 18-án bukkan majd fel a Föld közelében – akkor 5 millió kilométerre kerül el bennünket, 2194. január 20-án pedig még ennél is messzebb lesz – írja az IFLScience.

Az aszteroidát Robert McNaught fedezte fel még 1994-ben, az ausztráliai Siding Spring csillagvizsgálóban. Megfigyelni azonban már 1974-ben is sikerült. Ennek köszönhetően a szakembereknek sikerült nagyon pontosan meghatározniuk a pályáját.

A NASA szerint aki szeretné megnézni az égitestet, annak csillagászati távcsőre lesz szüksége, a PC1 ugyanis nem fog annyi fényt visszaverni, hogy szabad szemmel vagy egyszerű távcsővel is észlelni lehessen.

(hvg.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: aszteroidák