Ebben a pizzériában már csak robotok dolgoznak - videó

Ebben a pizzériában már csak robotok dolgoznak - videó
A párizsi Pazzi pizzázóban nem kell félni, hogy elveszik a robotok az ember munkáját – már elvették: itt mindent a gép intéznek, a sütéstől kezdve a szervírozásig.

A jövő egy apró szeletébe nyerhet betekintést az, aki ellátogat egy franciaországi pizzázóba: az étteremben ugyanis nincsek alkalmazottak, legalábbis emberiek nem. Gépekből viszont annál inkább találni - írja a hvg.hu.

Az étterem csak nemrég állt át a teljesen automata működésre, miután a SingularityHub szerint ügyesen továbbfejlesztették egy kaliforniai cég ötletét. Ott még bevontak emberi erőt a munkába, de a párizsi Pazziban már nincs szükség erre.

Az automatizált működés azt is jelenti, hogy a vendégeknek egy érintőképernyőn kell kiválasztaniuk, mit ennének. A robotok ezután munkához látnak, de olyan szinten, ami egy showműsorban is megállná a helyét: tésztát gyúrnak, paradicsomszószt kevernek és kennek, majd a feltétekkel együtt megsütik az ételt.

A tulajdonosok szerint a hosszúnak és összetettnek látszó folyamat valójában nagyon gyors, ugyanis a gyúrástól a sütőbe való helyezésig mindössze 45 másodperc telik el. A sütő egyszerre hat pizzát tud készíteni, óránként nagyjából hatvanat. A kész ételeket is a robotok szeletelik fel, illetve rakják dobozba, ha valaki inkább otthon fogyasztaná el a rendelést.

A Pazzi működtetői állítólag nyolc évet öltek a pizzagyártó robotok fejlesztésébe. Elmondásuk szerint a legnehezebb az volt, hogy megtanítsák őket, hogyan dolgozzanak a nyers tésztával, az ugyanis számos tényezőre rendkívül érzékeny. A tökéletes eredmény érdekében tehát nem elegendő csak összegyúrni és a sütőbe rakni, az is fontos, hogy az egyes lépéseket pontosan mikor hajta végre a robot.

A robotok által készített pizzák árai 7-14 euró között mozognak (nagyjából 2500-5000 forintról van szó).

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: robot