Digitális-építőipar 2023 konferencia az oktatás fejlesztéséről

Digitális-építőipar 2023 konferencia az oktatás fejlesztéséről
A Danubius Hotel Arénában került megrendezésre a Digitális-építőipar konferencia 2023 konferencia február 21-én (online) és 22-én, ahol számos építőipari témáról – elsősorban a szektor digitalizációjáról – zajlottak előadások.

A konferencia első napján az iKont ügyvezetője, Juhász Sándor Péter az építőiparban tanuló diákok körében elkészített építőipari digitalizáció témakörét érintő kutatásukat mutatta be. A felmérés egyben felvezetőként is szolgált a digitalizáció jelenléte az oktatásban fórumbeszélgetéshez. Ennek keretében számos szakértő vitatta meg a digitalizáció adta lehetőségeket. A beszélgetés résztvevői között szerepeltek olyan neves oktatók, mint Józsa Tamás (Hild József Építőipari Technikum), Kaczur András (BKSZC Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Technikum), Dr. Lovas Tamás (BME), Sárosi Máté (BKSZC Ybl Miklós Építőipari Technikum és Szakképző Iskola), Szaffenauer József (Pollack Mihály Technikum), Dr. Szép János (Széchenyi István Egyetem), Sztányi Róbert (Debreceni Egyetem) és Dr. Zagorácz Márk Balázs (PTE MIK). A résztvevő tanárok szerint Magyarországon is egyre jobban elterjedt a BIM szoftverek használata az építőipari iskolákban. A növekvő elvárások miatt, szükséges lenne, hogy a középiskolák már egy alap digitális tudást adjanak a jövendőbeli egyetemi hallgatóknak.

(A BIM azaz a Building Information Modeling az építmények tervezési és építési folyamatainak, átfogó digitális modellek segítségével történő szimulálását és optimalizálását jelenti.)

Alapvető problémát jelent több helyen is, a megfelelő eszközök és a tanárok digitális utánképzésének a hiánya. Az oktatásban a finanszírozás nem mindig teszi lehetővé a BIM-hez szükséges technikai feltételek megteremtését. Az iskolák között is nagy az eltérés. “A személyes kapcsolatokon rengeteg múlik” – mondta el Dr. Zagorácz Márk Balázs. Sokszor ezeken keresztül jutnak hozzá fejlesztési lehetőségekhez. Az egyetemek és szakmai partnerek nagy segítségek tudnak lenni, mind a kellő továbbképzés megadásában, mind a géptermek fejlesztésében.

“Mi tanárok, nyitottak vagyunk a továbbképzésre” – emelte ki Kaczur András. Sokan tovább tanulnak más egyetemeken, hogy átadhassák a BIM alapokat a diákjaiknak. Az iskolák egyeztetnek a cégekkel az elvárásokról, és ennek megfelelően folyamatosan fejlesztik az oktatási anyagokat. Az intézmények között nagy a szakadék, és nem mindig jutnak hozzá a kellő segítséghez. Pályázatok révén azonban van lehetőség megfelelő gépeket beszerezni, valamint továbbképzéseken is részt tudnak venni a tanárok.

Az építészet terén aktívan dolgozó tanárok saját tapasztalataikkal tudják motiválni a diákokat. Különösen szerencsés helyzet, ha egy volt diák jön vissza segíteni a tanrend fejlesztését. A mai generáció nyitott a digitális munkák felé, és a tapasztalatok szerint könnyebben el is sajátítják őket. “Ehhez kellenek azok a gépek, amik jól működnek, kellenek azok a monitorok, amiken lehet ezt csinálni, és kellenek olyan tanárok akik jól át tudják ezt adni”- emelte ki Józsa Tamás.

Az is nehézséget jelent, hogy eltérő képzettséggel érkeznek az egyetemre a diákok az egyes szakközpépiskolákból és gimnáziumokból. Amikor megjelennek a szakmai tantárgyak, a gimnáziumból érkezők hátrányos helyzetbe kerülnek, mert ők még nem találkoztak hasonlóval. A BIM behozása még nagyobb terhet jelentene számukra. Egyes helyeken ezt úgy küszöbölik ki, hogy már az első két félévben a diákoknak áttekintő tantárgyaik vannak, amik pont az egyszintre hozásban segítenek. A BIM alapokat pedig folyamatosan olvasztják bele a tantárgyakba, így kevésbé tömény a diákok számára.

A hosszú távú cél, hogy a BIM specializáció helyett a BIM módszertan mindent átszövő, és a tantárgyakba teljesen beleolvadó alap legyen. Ez a digitalizációnak csak egy aspektusa. Az BIM kellene legyen az alapja a robotikának, a 3D nyomtatásnak, a szkennelésnek és még sok más dolognak, amit használunk. Általános kompetenciává kell válnia.

Folyamatos hiány van szakemberekből így még fontosabb, hogy fejlesszük az oktatást. A BIM tudással rendelkező emberek egyre fontosabbak, sok cég hajlandó többet áldozni a pontosabb munkáért. A BIM-et emiatt is minden ezen a területen dolgozó munkásnak, meg kell tanítani. Amikor cégek jönnek segíteni a fejlesztésben, már ott kiszemelhetik jövőbeli munkatársaikat, ami mindkét félnek előnyös.

A beszélgetés összefoglalta, miért is lenne fontos a digitális megújulás, és hogy milyen tényezők nehezítik az útját. Mivel mind a tanárok, mind a diákok motiváltak a BIM tanulását tekintve, már csak idő kérdésének kell lennie, hogy az BIM még jobban elterjedjen. A Digitális-építőipar konferencia és a fórum nagy mértékben segíti azt, hogy a fejlődés iránt nyitott építőipari szakemberek, tanárok megoszthassák egymással tapasztalataikat, véleményüket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!