Daganatos betegek kezelését támogatja a mesterséges intelligencia

Daganatos betegek kezelését támogatja a mesterséges intelligencia
Az egészségügy az egyik legdinamikusabban fejlődő terület. A mesterséges intelligencia által a lehetőségek szinte végtelen tárháza nyílt meg az orvosok és kutatók előtt, elhárítva vagy csökkentve olyan nehézségeket, amelyek eddig korlátok közé szorították őket. Dr. Peták István molekuláris farmakológus és egy magyar fejlesztőcsapat már 10 éve dolgozik azon, hogy megreformálják az onkológiai ellátás területét. Az orvos-kutató a 29. Digital-Media Hungary konferencián tartott előadást arról, milyen jövőt hozhat el az MI a rákkutatásban.

A mesterséges intelligencia berobbant az egészségügybe. Ez lehet az az időszak, ahol minden megváltozik. Egy olyan eszköz van az orvosok és kutatók kezében, amely augmentálni tudja azon képességeiket, hogy észrevegyenek egy emlődaganatot egy mammográfiás felvételen, vagy egy tüdődaganatot egy röntgenképen. A technológia továbbá a patológiai szövettani metszetek feldolgozásában is jelentős szerepet játszik, ahol nagyon fontos felismerni, hogy a mintában jelen vannak-e daganatsejtek. “Egészen elképesztő alkalmazásokra adott már az Amerikai Gyógyszerészeti Hatóság engedélyt. Például az MI a gasztroenterológus munkáját is tudja támogatni egy endoszkópos vizsgálat során abban, hogy már egy apró daganatos polipot is észrevegyen” - emelte ki az előadó.

Ezek alapvetően machine learning alapú módszerek, amelyek nagy adatmennyiségű képet képesek analizálni, majd ezen folyamat által megtanulják felismerni a daganatos elváltozásokat.

A gyógyszerkutatás szintén hihetetlen mértékben felgyorsult. “Vannak olyan modellek, amelyek DNS szekvenciák alapján megjósolják a fehérjék háromdimenziós szerkezetét, és azt is képesek megállapítani, hogy milyen hatóanyag tudna -mint kulcs a zárba- ebbe beilleszkedni” - fejtette ki a szakember, majd hozzátette: “Ezzel évtizedek helyett pár hónapra gyorsítják fel a gyógyszerek fejlesztését.”

Dr. Peták István és a magyar fejlesztőcsapat egy ún. explainable AI (megmagyarázható mesterséges intelligencia) modellt fejleszt annak érdekében, hogy létrehozzanak egy olyan univerzális eszközt, amellyel minden egyes betegnek személyre szabott kezelést lehet nyújtani. “Az az álmunk, hogy egy orvos ne az alapján válasszon kezelést, hogy a hasonló betegeken statisztikailag hogyan volt a leggyakrabban hatásos. Hanem azt figyelembe véve, hogy mik az adott személy egyedi, biológiai, klinikai, akár életmódbeli sajátosságai, ami alapján egy szuper intelligens eszköz segít kiválasztani a megfelelő kezelést. Ez különösen izgalmas az onkológiában” - magyarázta az előadó. Ennek azonban vannak nehézségei.

“Most ott tartunk a daganatok genomikájának megértésében, hogy 95%-ban azonosítani tudjuk minden egyes daganatos betegnél, hogy melyik génhiba, vagy génhiba kombináció okozta a daganatát” - mutatott rá Dr. Peták István. Jelenleg 700 olyan gént ismer az orvostudomány, amely rákos megbetegedést okozhat, azonban nem elegendő csupán ezeket vizsgálni és kezelést nyújtani rájuk. A probléma ugyanis az, hogy ezek a gének kombinációban vannak jelen, ráadásul minden egyes génben millió féle mutáció is előfordulhat, így a kombinációk száma extrém nagy. Ilyen mértékű számok mellett a megfelelő, valóban az egyedi génhibákra adott kezelés megtalálása rendkívül bonyolult. “Jelenleg a betegek csak kis része jut hozzá molekulárisan célzott kezeléshez. Ezt szeretnénk mi megváltoztatni” - mondta a szakember.

Már Magyarországon -például a Dél-Pesti Centrumkórház onkológiai osztályán- is elérhetők olyan diagnosztikai módszerek, amikor az orvos MI algoritmust alkalmazva, bizonyítottan képes volt javítani az ellátás sikerességét. “Egy másik nagyon izgalmas hazai eredmény az, hogy Mátraházán tüdőrákos betegek esetében ki tudtuk mutatni, hogy azon betegek, akik a mesterséges intelligencia által javasolt gyógyszereket kapták, többszörösen hosszabb túléléseket értek el. Ezeket az eredményeket idén fogjuk bemutatni az Amerikai Onkológusok Társaságának konferenciáján, néhány hónap múlva. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy elfogadták a közléseinket” - árulta el a kutató.

A jövő víziója, hogy a gyógyszeripar fókusza is átkerül az általános gyógyszerek kifejlesztése helyett a személyre szabott módszerek kutatására. Ez már csak azért is fontos, mert ennek hiányában több millió évre lenne szükség minden gyógyszert minden génhiba kombináción kipróbálni, ami nem lehetséges. “Az egyetlen megoldás, hogy teljes paradigmaváltást hajtunk végre, és a szoftver válik az orvos eszközévé, nem a kémiai hatóanyag. Ezen dolgozunk, szeretnénk ezt minél gyorsabban lefejleszteni, és az egész világ számára elérhetővé tenni. Hiszünk abban, hogy összefogással megoldást találhatunk az emberiségnek erre a problémájára” - összegezte Dr. Peták István.

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!