Cyber Signals Report: iparszerű módszerekkel okoznak dollármilliárdos károkat az e-mail levelezésre szakosodott adathalászok

Cyber Signals Report: iparszerű módszerekkel okoznak dollármilliárdos károkat az e-mail levelezésre szakosodott adathalászok
Az elmúlt négy évben 38 százalékkal növekedett az üzleti levelezést célkeresztbe állító adathalász támadások száma a Microsoft friss kiberbiztonsági jelentése, a Cyber Signals szerint. A bűnözők kifinomult, és ma már szolgáltatásként is árult módszerek bevetésével tévesztik meg a felhasználókat. A jelentés megoldásokat is kínál a támadások elhárítására és a kockázatok csökkentésére.

A Microsoft negyedik alkalommal hozta nyilvánosságra Cyber Signals című kiberbiztonsági jelentését. Ebben rámutatott: egyre erőteljesebb az az adathalász tevékenység, amelynek fókuszában az üzenetváltások, különösen az üzleti, munkahelyi email levelezés áll. A Microsoft 2019 és 2022 között a kiberbűnözés, mint szolgáltatás (CaaS) igénybevételének 38 százalékos növekedését regisztrálta, miközben ezek többsége az üzleti levelezést vette célba.

Az üzleti levelezést érintő támadások évről évre dollármilliárdokra rúgó károkat okoznak a vállalatoknak. 2022-ben az FBI kiberbűnözők által okozott károk megelőzésére szakosodott csapata, a Recovery Asset Team (RAT) Financial Fraud Kill Chain (FFKC) néven indított programot, amely eddig 2 838 üzleti levelezést érintő ügyben több mint 590 millió dollárnyi kárt hárított el.

Az üzleti levelezésekre szakosodott kiberbűnözők súlyos fenyegetést jelentenek a szervezetek számára, és komoly károkat képesek okozni. Az FBI friss jelentésében 21 832 ilyen jellegű feljelentésről számolt be 2022-ben, amelyek nyomán több mint 2,7 milliárd dollár kár keletkezett.

Az üzleti levelezést érő támadások abban térnek el más kibertámadásoktól, hogy erőteljesen építenek az emberi viselkedésmintákra, és mesterfokon űzik a megtévesztést. 2022 és 2023 áprilisa között a Microsoft Threat Intelligence 35 millió üzleti levelezést érintő esetet tárt fel és vizsgált ki, ami azt jelenti, hogy átlagosan naponta mintegy 156 000 támadási kísérlettel volt dolguk.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!