Csomag a Marsról

Csomag a Marsról
A vörös bolygóról már régóta gyűjtenek adatokat a tudósok, a közelmúltban, 2020 júliusában a Perseverance űrszondát lőtték ki, hogy a Mars felszínét tanulmányozza. A Curiosity ezzel szemben már közel 10 éve dolgozik a szomszéd égitesten azzal a céllal, hogy a Gale-krátert feltérképezze, melyből következtetések vonhatók le a bolygón való életre, a víz szerepére, valamint az éghajlati és geológiai viszonyokra vonatkozóan. Az áttörést, úgy tűnik, hogy most sikerült elérni, és olyan szénizotópok keverékét találta meg, amelyek az élet jeleit sugallhatják – írja cikkében a National Geographic.

Körülbelül 3700 kilométerrel arrébb a Jezero-kráterben a Perseverance rover végez kutatásokat, s furcsa lila bevonatot észlelt az árok alján található sziklákon. Ez az anyag a feltételezések szerint a Földön is megtalálható mikrobák jelenlétében képződik. Ám a tudósok továbbra sem jutottak arra a megállapításra, hogy a Mars valaha lakott bolygó lett volna.

A tudósok szerint a Mars-kutatás következő lépése az lesz, hogy a bolygóról elhozott mintákat a Földön laboratóriumi vizsgálatok alá vetik. A Perseverance rover már ezen szakasz kivitelezését kezdte meg, azaz anyagokat gyűjt, amelyek bizonyíthatják, hogy évmilliárdokkal ezelőtt mikroorganizmusok éltek a Jezero-kráterben. A teljes cikk a newtechnology.hu-n.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Mars, élet a Marson