Budapesten találkoznak a világ játékelméleti kutatói

Budapesten találkoznak a világ játékelméleti kutatói
Budapest ad otthont a 6. játékelméleti világkongresszusnak, a World Congress of the Game Theory Society-nek 2021 július 19-23 között, amelyet 4 évente mindig más országban rendeznek meg a tudományág kutatói, szakértői számára.

A játékelmélet szorosan kötődik Magyarországhoz, hiszen a módszertan alapjait Neumann János fektette le egy 1928-as munkájában, és a szintén Nobel díjas Harsányi János a terület egyik legismertebb kutatója. Eredetileg az ő születésének századik évfordulója előtt tisztelegve szervezték az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont közreműködésével a Games2020 eseményt a tavalyi évre, amit azonban a koronavírus járvány miatt el kellett halasztani.

A játékelmélet a matematika egyik ága, és döntési helyzeteket vizsgál, jelentőségét pedig jól jelzi, hogy az utóbbi évtizedekben 12 Nobel díjat osztottak játékelméleti kutatásokért, és tavaly is erről a területről került ki a közgazdasági Nobel díj nyertes amerikai kutatópárosa. A módszertan az egyének között zajló stratégiai kölcsönhatások matematikai leképezése, amelyet ugyan elsősorban a közgazdaságtudományban alkalmaznak, de a katonai fegyverkezési versenyektől a közgazdaság- és politikatudományon át a biológiáig számos területen használhatóak. Segítségével sok bonyolult helyzetben található meg az érintettek számára az igazságos, optimális vagy stabil megoldás, mint például egy folyó szennyezésével kapcsolatos országok közötti felelősségvállalás, a felsőoktatásba jelentkezők számára a lehető legészszerűbb felvételi rendszer kialakítása, az egyéni szociális hálózatok kiterjedtsége és a dohányzás közötti kapcsolat felmérése, vagy akár a Brexit hatása az uniós hatalmi viszonyokra.

"Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a világkongresszus Magyarországot választotta és ugyanakkor rendkívül sajnálatos, hogy a pandémia megakadályozta az esemény megtartását az eredeti formában. Hiszen a játékelmélet nemcsak nagyon fontos, de egyben nagyon ‘magyar’ tudomány is. Nem csupán Neumann János és Harsányi János miatt, hanem mert hazánk újra a nemzetközi élbolyhoz tartozik ezen a területen” – fogalmazott Dr. Kóczy Á. László, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi

Intézetének tudományos tanácsadója, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára, a konferencia szervezőbizottságának elnöke.

"Örömmel vesszük, hogy a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont egy ilyen kiemelkedő tudományos esemény létrehozásában, szervezésében működhet közre. Azt gondolom, hogy az MTA Lendület programjában támogatott Játékelméleti Kutatócsoport nemzetközi szinten is elismert teljesítménye jól mutatja, hogy érdemes befektetni a tudásba" – hangsúlyozta Dr. Fertő Imre, az intézmény főigazgatója.

A Budapesti Kongresszusi Központban tartott hibrid – online és élő - formában megtartott világkongresszuson jelen lesz a szakma krémje, közöttük a világ vezető egyetemeinek professzorai, vezető intézeteinek kutatói is. Köztük a Nobel emlékdíjas Oliver Hart, a tulajdonosok és menedzserek közti úgynevezett megbízó-ügynök probléma egyik megfogalmazója, Matthew O. Jackson, ismert hálózatkutató, a népszerű „The Human Network” című könyv szerzője, a Játékelmélet Társaság jelenlegi elnöke, vagy Hervé Moulin matematikus-közgazdász, a játék- és a közösségi döntések tudósa, a „szépségverseny” néven ismert játék atyja, Douglas B. Bernheim stanfordi közgazdászprofesszor, Josef Hofbauer bécsi matematikus vagy Aislin Bohren, akinek a téves helyzetértelmezésből fakadó dinamikus tanulási folyamatok elemzése területén fiatal kutatóként elért kiemelkedő eredményeinek elismeréseként a „Lloyd Shapley Lecture” előadója lesz.

Az utóbbi három világkongresszust 2016-ban Maastrichtban, 2012-ben Isztambulban, 2008-ban Evanston-ban tartották.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!