Budapesten is viselhetnek okoseszközöket az atléták

Budapesten is viselhetnek okoseszközöket az atléták
Az Atlétikai Világszövetség szabályzata tavaly óta hivatalosan is engedélyezi az okoseszközök használatát versenyzés közben, így már Budapesten is láthat a közönség okosórákat, okoskarkötőket az atlétákon.

Az elmúlt évtizedben a sportszektor digitalizációja nyomán az élsport, köztük az atlétika már elképzelhetetlen a legújabb technológiai megoldások használata nélkül: legyen szó általános erőnlétről, edzéstervezésről, sérülések elkerüléséről vagy felépülési idő meghatározásáról, a technológia adta lehetőségek számos területen növelhetik a sportolók teljesítményét. Az újabb és újabb megoldásokat az amatőr sportolók és sportolni vágyók is ki tudják használni a prémium kategóriás HUAWEI WATCH 4 sorozat modelljeivel.

Idén Budapesten is láthat a közönség okoseszközöket az atlétákon versenyzés közben. Az Atlétikai Világszövetség szabályzata 2022 óta engedélyezi olyan okoseszközök viselését verseny közben, amelyek figyelik a pulzusszámot-, a sebességet-, a távolságot, a lépésszámot vagy hasonló értékeket, azzal a feltétellel, hogy a kiegészítőket a sportolók nem használhatják más személlyel való kommunikációra.

A viselhető okoseszközöket 2009-ben használták először élő sportverseny közben, azóta a viselhető technológia rohamos fejlődésen ment keresztül. Ma már az élsport, köztük az atlétika, elképzelhetetlen a legújabb technológiai megoldások használata nélkül, a sportszektor digitalizációja pedig napjainkra jövedelmező üzletággá vált: a sporttechnológiai piac globális bevétele a tavalyi évben 21,9 milliárd USA dollár volt, 2027-re pedig várhatóan eléri a 41,8 milliárd dollárt, ami évente 13,8 százalékos növekedést jelent.

A profi sport egyre inkább kiszámítható tudománnyá válik
Az adatvezérelt viselhető technológia elsősorban a sérülések megelőzésében és az általános erőnlét nyomon követésében nyújthat előnyöket a sportolók számára. Egy kutatás szerint például azok a sportolók, akik viselhető pulzusmérőket használtak, 7,5 százalékkal rövidebb idő alatt regenerálódtak az intenzív edzések között.

A többszörös olimpiai és világbajnoki aranyérmes sportoló Sir Mo Farah 2021-ben kezdte meg együttműködését a Huawei-jel, a gyártó okosórái azóta szigorú edzéseinek és egészséges életmódjának szerves részét képezik. A világ legjobb maratonfutóinak egyikeként Mo Farah nagyra értékeli a gyártó legutóbbi prémium kategóriás modelljei, a HUAWEI WATCH 4 okosórák új Egészségügyi Áttekintés funkcióját, amely hét különböző egészségügyi mutatót mér egyidejűleg 60 másodperc alatt, így lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók gyors rálátást kaphassanak a legfontosabb egészségügyi adataikra: „Bár legtöbben azt gondolják, hogy az edzőmmel csak a futóképesség nyomon követésével foglalkozunk, valójában az általános egészségügyi mutatók is nagyon fontosak a teljesítményszintem elemzéséhez. Az új HUAWEI WATCH 4 okosórával minden információt egyszerűen elérhetek egy gomb megnyomásával” – összegezte tapasztalatait a sportoló. A WATCH 4 okosórák a hagyományos paraméterek mellett – amilyen például a pulzusszám és a véroxigén-szint (SpO2) –, képesek az EKG figyelésre, az artériás érfali merevség észlelésére, a stresszszint- és a bőrhőmérséklet-mérésére, valamint a tüdőfunkció figyelésére is.

Az edzők is sokat profitálhatnak a viselhető eszközök által szolgáltatott adatokból, módosíthatják, finomhangolhatják a sportolók technikáit, akár a felkészülés, akár a versenyek során. Emellett az egyre fejlődő deep learning technológiák képesek arra, hogy összekapcsolják a táplálkozás, az alvás és az edzések összefüggéseit, ami lehetőséget ad a személyre szabottabb edzésprogramok tervezésére.

Egyre nagyobb a kereslet az innovatív technológiák iránt
Az élsport által használt okoseszközök iránt az egészségtudatos életmódot élők és a sportkedvelők által is nagy igény mutatkozik: a Huawei megbízásából készült 2022-es évi reprezentatív kutatás szerint a magyar válaszadók harmada (34 százaléka) vásárolt okosórát vagy okoskarkötőt a felmérést megelőző két évben azért, hogy valamilyen egészségügyi értékét, vagy fitnesz-, illetve sporttevékenységét nyomon kövesse.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!