Budapesten a világ tapasztalt startup vezetői

Budapesten a világ tapasztalt startup vezetői
Az Apple, az Amazon, a Soundcloud, a Spotify és a Netscape és más európai startupok egykori és jelenlegi vezetői december elején Budapestre érkeznek a két világsikert elért magyar vállalkozás, a Prezi és a Ustream meghívására. A szakmai összejövetelen azokra a kérdésekre próbálnak egyértelmű és hatékony válaszokat adni, mitől lesz valakiből jó menedzser; miért fontos, hogy egy vezető rendszeresen kapcsolatban maradjon az alkalmazottakkal és ne csak akkor lépjen közbe, ha gond van; mitől kerül valaki egy csoport élére; és vajon vezetőnek születni kell, vagy megtanulható.

Olyanok vezetők osztják meg a tapasztalataikat Magyarországon először, akik már hatékonyan alakítottak át néhány fős csapatot komoly szervezetté, képesek voltak a folyamatos változást sikeresen kezelni bíró vállalti kultúra kiépítésére, olyan csapatokat tudtak formálni, ahol a tanulás és az innováció a szervezeti DNS részét képezi.

„Sikeres szervezetet építeni és irányítani nem szerencse kérdése. Team-vezetés, csapat-produktivitás, teljesítmény alapú értékelés, elvárások felállítása, konfliktuskezelés, motiválás, coaching - egy hatékony vezető szótárában ezek mindennapi kifejezések. Egy jó vezető időről időre feszíti a saját korlátait és segítségével az általa vezetett csapat is fejlődik. Ez sokszor nagyobb erőfeszítést kíván, mint sokan gondolják. De a vezetés is egy szakma, ami tanulható” – mondja Halácsy Péter, a Prezi társalapítója és technológiai vezetője, a nemzetközi előadókat is felvonultató szakmai összejövetel, a Stretch egyik szervezője.

A Budapestre érkező előadók a nemzetközi vállalatvezetés kiemelkedően sikeres alakjai, akik nem csak a sikerekről, sokkal inkább tapasztalatokról és a legtanulságosabb hibáikról is beszámolnak majd. Sarah Novotny például az Amazonnál szerzett tapasztalatait követően felépített és hosszú évekig vezetett saját cégeket, és többek között a világhírű O’Reilly Oscon konferencia programigazgatója. Andrew Stellman ma már írással foglalkozik elsősorban, korábban fejlesztőként, rendszermérnökként és projektmenedzserként dolgozott a Microsoftnál. Arról beszél majd, hogy a közhelyes összetevőkön kívül, mint a tehetség, a célok és a folyamatok, mire van szükség egy jól működő csapathoz. Sikeres európai startupok is megosztják a tapasztalataikat a témában. Alexander Grosse a Soundcloud egyik alelnöke volt, Brendan Marsh pedig a Spotify agilis coacha. Szintén a Spotifynál bizonyított Andreas Ehn elsőszámú alkalmazottként és technológiai vezetőként, ő ma a Wrapp alapítója, elismert tanácsadó, számos startup boardjának tagja. Jason Hoffman, a Joyent alapítója volt, jelenleg az Ericsson egyik vezetője. Michael Lopp a Palantir igazgatója, korábban pedig olyan cégeknél töltött be vezető pozíciót, mint a Netscape, a Borland és az Apple. Francois Mazourdier pedig sorozatvállalkozások után, ma többek között a Tech Leaders Capital vezetője, amely egy technológia cégek vezetőiből álló befektetői csoport.

A szakmai összejövetel célja, hogy a magyarországi vezetők is fejlődhessenek, és olyan modern szervezeteket hozzanak létre, amelyek motiválják a benne dolgozókat. „Az Y generációt más dolgok mozgatják, más eszközöket használnak, és ők a munkahelyen is másképpen irányíthatóak. Ma azok a szervezetek tudnak igazán sikeresek lenni, akik a folyamatos változásokra nagyon gyorsan tudnak adaptálódni, képesek gyorsan reagálni a felhasználók változó igényeire, és olyan csapatot építenek, amelyik maga is képes rendkívül gyorsan megújulni - mondja Hodicska Gergely, a Ustream fejlesztési vezetője.

Komoly kihívás a cégek, főleg a startupok számára a növekedés. Hogy ne menjen az állandó növekedés a hatékonyság rovására? Hogy ne jelentse a növekedés egyúttal a cég versenyképességének elvesztését? Nem könnyű a váltás tíz főről százra munkavállalóra egy cég életében, sem a felső-, sem a középvezetők számára. A meghívottak erre is próbálnak segítséget adni, hogyan építhető skálázható szervezet és folyamatok, amelyek képesek a növekedéssel járó változásokat megfelelően kezelni.

A Stretch Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz december 5-én és 6-án.

További információ: http://stretchcon.com/2013/

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!