Biztonsági kihívások, melyeket elkerülni nem, de kezelni lehet

Biztonsági kihívások, melyeket elkerülni nem, de kezelni lehet
Aki előrelátó, már most elkezdi kialakítani az S/4HANA bevezetési stratégiáját, figyelembe véve, hogy 2027-től a jelenlegi ECC rendszereiket nem fogja támogatni az SAP. Mivel az S/4-re való átállás a vállalat minden szegmensére hatással van, a felkészülés kulcsfontosságú. Ez a stratégiai tervezés jelentős erőforrásokat és szervezést igényel, így a hátralévő idő nem is tűnik olyan hosszúnak. A Deloitte szakértői összeszedték az átállás legnagyobb kockázatait.

Az S/4HANA az SAP újgenerációs platformja, ami technológiailag legalább akkora, ha nem nagyobb változásokat hoz, mint az R/2 verzióról R/3 verzióra váltás 30 évvel ezelőtt, a mainframe rendszerekről a kliens/szerver architektúrára. Az új platform valós idejű adatelemzést és előrejelzést tesz lehetővé egyszerűsített adatstruktúra mellett.

Az átállás a vállalat minden szegmensére hatással van, a stratégiai tervezés pedig jelentős erőforrásokat és szervezést igényel. Az egyik legfontosabb pillére ennek a stratégiának a biztonság és törvényi megfelelősség. „A dolog pozitív oldalát nézve, az S/4HANA átállás lehetőséget ad a vállalatoknak arra, hogy biztonsági, jogosultsági és megfelelősségi szempontból tiszta lappal kezdjenek egy újgenerációs SAP platformon." – mondta Holenda Balázs, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának igazgatója.

Hogyan érdemes kialakítani az S/4HANA jogosultságokat?

Az S/4HANA jogosultságok bevezetése többféle módon történhet, attól függően, hogy a vállalat mióta, és milyen biztonsági érettséggel használja az SAP rendszert. Alapvetően 3 alapkategória létezik az S/4HANA jogosultságok kialakítására, ha számításba vesszük az újgenerációs SAP felhasználói felület (Fiori) alkalmazhatósági feltételeit:

Meglévő SAP jogosultságok upgrade-je: ebben az esetben a régi SAPGui felület megmarad és nem kerül bevezetésre egyetlen Fiori alkalmazás sem. Ettől függetlenül a funkcionális újdonságokat, az új jogosultsági objektumokat és a jogosultsági ellenőrzéseket tesztelni kell.

Meglévő jogosultságok upgrade-je minimális Fiori használattal: csak azok a Fiori alkalmazások kerülnek bevezetésre, amelyek a cég működése szempontjából elengedhetetlenek és az S/4HANA verzióban már csak Fiori felületen keresztül érhetők el: ilyenek pl. a banki törzsadatok, vagy vámtarifakódok. Ebben az esetben a Fiori konfigurációt el kell végezni, ki kell alakítani a backend szerepköröket, tesztelni kell ezeket a jogosultságokat és ki kell osztani a felhasználóknak.

Az összes üzleti folyamatot és funkcionalitást Fiori szerepkörökre képezik le: a fent említett szükséges jogosultsági és biztonsági konfigurációs feladatok a bevezetésre kerülő Fiori alkalmazások arányában növekednek.

Milyen kihívásokra számítson a bevezetés során?

A Deloitte szakértői szerint minden vállalat szembesülni fog kihívásokkal az S/4HANA rendszer implementálásakor, függetlenül attól, hogy milyen stratégiával alakítja ki a hozzáféréseket. A legfontosabbnak tartott 5 kockázat:

Az S/4HANA jogosultságok kialakítása újszerű megközelítést igényel: mivel az S/4HANA jogosultsági és biztonsági architektúra sok újszerű elemet tartalmaz és a vállalatoknak nincs tapasztalatuk a használatukkal, ezek a struktúrák eddig ismeretlen sérülékenységeket okozhatnak az S/4HANA rendszerben, amiket gondos tervezéssel és rendszerimplementálással kell kezelni. Új jogosultsági és biztonsági stratégiát kell kidolgozni, mivel a megszokott, hagyományos 3 szintű R/3 architektúra megszűnik az összes biztonsági mechanizmusával együtt.

A jogosultsági tervezésnek teljes mértékben üzleti folyamatközpontúnak kell lennie: a szükségszerű tevékenységek („need to know") elve alapján a Fiori felületnek tükröznie kell, hogy a felhasználónak milyen feladatokat kell elvégezni az S/4HANA környezetben. Ezen jogosultságok kialakítására megfelelő időt és erőforrást kell tervezni. A jogosultságok tervezését, elkészítését és tesztelését célszerű az S/4HANA projekt implementálásakor elvégezni a többi modul bevezetésével párhuzamosan, mert a későbbi jogosultsági újratervezés addicionális költségeket vonhat maga után.

SAP_ALL hozzáférés már nem működik minden S/4HANA funkcióra: a Fiori jogosultságokat mindenképpen testre kell szabni a felhasználó feladatai alapján. Ezt a munkát nem lehet megspórolni, még SAP_ALL jogosultsági profil alkalmazásával sem.

A Fiori jogosultságokat összeférhetetlenségi kockázatoktól mentesen kell megtervezni: biztonsági és audit szempontból kiemelkedő fontosságú az összeférhetetlenségi jogosultságokból („Segregation of Duties" = SoD) eredő kockázatok kezelése. A Fiori katalógusokban (amely a Fiori alkalmazások egy funkcionális halmazának tekinthető) meglévő összeférhetetlenségi kockázatokat érdemes olyan SoD elemző eszközzel támogatni, amellyel nem csak egyszeri állapotfelmérést lehet elvégezni, hanem folyamatosan, és valós időben rendelkezésre áll az S/4HANA katalógusokban, SAP szerepkörökben, illetve a felhasználóknál fellépő összeférhetetlenségi konfliktusok listája. Ilyen eszköz lehet akár egy fejlesztett SoD elemző program, vagy egy teljeskörű GRC alkalmazás SoD elemző komponense (pl. SAP GRC Access Control ARA modulja) is.

Az S/4HANA jogosultsági upgrade nem szakszerű, teljeskörű elvégzése: ha ez a jogosultsági karbantartási folyamat (technikai zsargon szerint az SU25 tranzakció végrehajtása) nem szakszerűen történik, akkor az SAP kódszintű jogosultsági ellenőrzései nem kerülnek beépítésre az S/4HANA platformon és az ECC-ből örökölt, de S/4-ban használhatatlan biztonsági mechanizmusok maradnak érvényben. Ez nem csak biztonsági szempontból kritikus, kezelendő kockázat, hanem az S/4HANA rendszer hatékonyabb felhasználása szempontjából is.

"Tanulnunk kell a korábbi SAP implementációk hibáiból, amikor a biztonsági és jogosultsági kérdéseket legtöbb esetben csak a projekt végén tisztázták és ez végül költséges biztonsági javítást eredményezett, általában audit vizsgálatok következményeként. Azt javasoljuk, hogy ne essenek ugyanebbe a hibába! A biztonság és törvényi megfelelés már a tervezési fázisban kerüljön be az S/4HANA bevezetési stratégiába (security by design). Érdemes tapasztalt tanácsadókat bevonni, akik megfelelő gyakorlattal és technikai eszközökkel rendelkeznek egy átfogó S/4HANA stratégia elkészítéséhez és az S/4 rendszer sikeres bevezetéséhez. Ez a gondos hozzáállás jelentős megtakarítást fog eredményezni az előrelátó vállalatoknál." – mondta Kálmán György, a Deloitte Magyarország kockázatkezelési tanácsadás üzletágának szenior specialistája.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: biztonság, Deloitte