Bitcoin: végjáték?

Bitcoin: végjáték?
A Bitcoin hatalmas zuhanást produkált múlt héten. Vírus és hackertámadások, kihátráló Apple és számos csapás éri a szuperpénzt. Kibírja-e a támadást?

Negyedére zuhant az árfolyam, amely nem is olyan régen az égbe szállt. A virtuális pénzt decemberben pénzmosási vádakkal egyes országokban üldözni kezdték. Kínában a Baidu még decemberben megszüntette elfogadását. Számos szakértő biztonsági hiányosságokkal vádolta a rendszert.

Mindezek mellett az égbe szökött virtuális fizetőeszközt a csalók és a hackerek is támadás alá vették. Sok milliónyi értéket zsákmányolva, egyre gyengítették a Bitcoin iránti bizalmat.

A múlt héten pedig egy vírus került fel sok százezer gépre, azzal a céllal, hogy Bitcoint lopjon világszerte. Az OSX/CoinThief névre keresztelt trójai - szokatlan módon - a Mac OS X rendszerű számítógépeket fertőzte meg azzal a céllal, hogy bejelentkezési adatokat lopjon. A terjedését feltört játékon keresztül oldották meg a hackerek.

A legnagyobb átváltó nem bírta a támadásokat és összeomlott a rendszere, újabb veszteségeket okozva a Bitcoin rajongóknak. Valaki 400 millió dollár értékű Bitcoint rabolt. Teljes a káosz.

Az Apple kitiltotta az Appstore-ból az egyik legnépszerűbb Bitcoinos applikációt. A pénzügyi világ legnagyobb szereplői azt feltételezik - pontosabban sugallják - hogy eljött a történet vége.

Az összeomlott rendszerek és a lerombolt bizalom elképesztő rombolást okozott. Mondhatjuk, hogy ezen csapások hatására teljesen beszakadt az árfolyam. A média pedig milliónyi érvet sorolt fel a napokban a virtuális pénz ellen. A fő érv egyértelműen a biztonság hiánya.

A Bitcoin valószínűleg pontosan ugyanolyan gyorsan veszíti el értékét és rajongóit, amilyen gyorsan szerezte őket. Kérdés, már nem az, hogy ki nyer ezzel, hanem hogy ki veszít a végén?

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!