Bitcoin: égbe szökött, de egyre több a baj vele

Bitcoin: égbe szökött, de egyre több a baj vele
A virtuális fizetőeszköz értéke rekordokat dönt, viszont egyre több a kétes ügy. Bankrablás, csalás és mindenféle ami a valódi pénzzel is megeshet.

A Bitcoint hivatalos fizető eszköznek minősítette az amerikai Igazságügyi Minisztérium az USA szenátusának a virtuális pénzek témájában rendezett bizottsági meghallgatásán. Ez a hír különösen érdekes annak a fényében, hogy a virtuális fizető eszköz manapság már mindenféle termék vásárlására alkalmas.

Az ellenzői lufinak, csalásnak tartják, a támogatói pedig a megszokott fizető eszközök leváltójának definiálják a Bitcoint. Az árfolyam az égbe szökött és a rendszert használók rendkívül optimisták a fizetőeszköz jövőjével kapcsolatban. 

A legnagyobb gondot tulajdonképpen az okozza, hogy a rendszert eleve arra tervezték, hogy bárki fizethessen vele, s a tranzakciók teljes anonimitásban történhessenek. Ez persze felkeltette azok figyelmét, akik nem nagyon szeretnék a hagyományos módon kamatoztatni a pénzüket.

A Fed (Federal Reserve) elnöke egész pontosan úgy fogalmazott, hogy bár a Fed általában véve figyelemmel kíséri ugyan a virtuális pénzek és más hasonló fizetési rendszer-innovációk fejlődését, ez még nem jelenti azt, hogy bármiféle fennhatósága vagy jogosultsága is lenne ezen innovációk vagy az ezeket a piac részére szolgáltató entitások közvetlen felügyeletére vagy szabályozására.

2010-ben még szinte semmit sem ért a sokat vitatott fizető eszköz, három év alatt azonban elképesztően megnőtt az értéke. A városi legendák szerint egyesek elfeledett bitcoinból tegnap óta akár házat is vehetnek.

A virtuális fizetőeszközt elő is lehet állítani, úgymond bányászni is lehet, ehhez kapcsolódik a legújabb botrány amelyben egy fejlesztő online játékosokat ezreit használta arra, hogy azok neki a játék közben bitcoint bányásszanak. A játékosok tudtokon kívül tették ezt, mivel a leleményes csaló beépítette a játék biztonsági rendszerébe a trükkös modult.

A bitcoin rablások, hackelések is meglehetősen nagy port vernek fel mostanában, hiszen a felértékelődő virtuális eszköz egyre inkább a valódi pénzhez hasonlóan kezd működni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!