Bekeményít a Google az androidos telefonokon

Bekeményít a Google az androidos telefonokon
Újabb, szigorúbb szabályokat vezet be a jövő hónap elején a Google annak érdekében, hogy mely alkalmazások láthatják az androidos eszközre telepített társaikat. Ezzel megállj-t parancsolhatnak a kéretlen reklámozóknak, sőt a hackereknek is.

Az androidos (és persze az iOS-es) alkalmazások nagy részének szüksége van engedélyekre, hogy hozzáférhessenek például a kamerához, a felhasználó tartózkodási helyének adataihoz, vagy ahhoz, hogy láthassák, milyen appokat telepített korábban a felhasználó az eszközére - írja a hvg.hu. Ez utóbbi sokszor felesleges, és a legtöbbször harmadik félnek kiszolgáltatott adatok állhatnak az engedélykérés hátterében, veszélybe sodorva a felhasználó szuverenitását tükrözve a preferenciákat. Ezek az adatok felhasználhatók reklámozásra, sőt kémkedésre is.

A Google minden újabb androidos verziónál finomított az egykor túl széles körű alkalmazás-engedélyeztetési rendszeren. Most (pontosabban május elejétől) újabb szigorításra készül azzal kapcsolatban, mely alkalmazások láthatják a többi telepített appot.

Ennek keretében korlátozni fogja a „query all packages” engedély kiadását: ezt csakis olyan appok kaphatják meg, amelyek alapvtő funkcionalitása haszontalanná válna e nélkül. Ilyenek például a vírusirtók, a webböngészők, a fájlkezelők. Átmeneti kivételek lehetnek, amennyiben az alkalmazás tudja igazolni a fenti engedély szükségességét. Példaként pénzügyi, banki alkalmazásokat említ a Google, ezeknek ugyanis biztonsági okokból szükségük lehet az eszközre telepített appok áttekintésére, nehogy rosszindulatú legyen közöttük.

A Google május 5-én vezeti be az új irányelveket. Ezek azonban csak azokat az appokat érintik, amelyek Android 11 vagy újabb verzió alatt futnak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: google, Android, mobil, hacker