Babával otthon dolgozni: mutatjuk az igazságot!

Babával otthon dolgozni: mutatjuk az igazságot!
A kisgyerekes anyukáknak szóló álláshirdetések, cikkek képein mindig egy csinos, mosolygós, kipihent anyuka ül az ölében egy cuki, természetesen szintén mosolygó babával, és nyomkodja a laptopot a lattéja mellett. Na, ebből a valóságban csak a cukiság stimmel. A laptop a fotó elkattintása után valószínűleg banántól és nyálas kölesgolyótól ragad, de közben olyan funkciókat hívnak elő rajta a mini kezek, amiket még a tervezője se látott. A kávé a szőnyegre borul, anyának pedig nem lesz őszinte a mosolya.

Másfél éve dolgozom baba mellett, alatt, felett... ???? Hogyan működik ez? Milyen logisztikával és technikai megoldásokkal? Összeszedtem a lényeget az alábbiakban annak, aki ezen gondolkodik, és annak, aki anyukák alkalmazására adja a fejét.

A távmunka babával fűszerezve, a kezdetek

A kisfiam születése előtt is home officeban dolgoztam évek óta, és a születése után is az erős wifi kapcsolat és a számítógép maradt a munkaeszközöm. A korábbi napi 8-10 óra helyett most kb. napi 4 órát zongorázom a billentyűzeten.

Eredetileg úgy terveztem, hogy majd egy hónap szünetet tartok a munkában, hogy összeszedjem magam. De kellemes meglepetésként ért, hogy az első hetekben az újszülött - legalábbis a mi modellünk - annyit alszik, hogy napi pár óra munka belefért a menetrendbe.

A meglepetések kellemetlen kategóriájába azt sorolom, hogy „az állam” nem tűnt túl boldognak attól az ötlettől, hogy anyaként folytatni szeretném a munkát, ugyanis az első hat hónapban esedékes támogatás, a CSED nem jár akkor, ha dolgozol. Ezzel érdemes kalkulálnia annak, akinek hasonlóak a tervei.

Az első dolog, ami ment a kukába

Gyorsan kiderült, mi az, ami nagyon nem hiányzik az eddigi munkák közül: a megbeszélések. Mivel a pár hetes, pár hónapos babák sehogy sem hajlandóak szófogadóan követni a napirendet, az előre leegyeztetett, egyórás online találkozókról igyekeztem lebeszélni a munkatársakat, ügyfeleket. A meetingek helyét az e-mailek, rövid telefonos egyeztetések vették át.

Ezt a munkamódszert csak javasolni tudom, baba nélkül is érdemes kipróbálni, valóban szükség van-e a hosszú közös tanácskozásokra, vagy csak megszoktuk, hogy minden kedd reggel 9-kor elindítjuk a Zoomot/Skypeot, és már senki sem gondolkozik el rajta, minek.

Ha a meetingek egy részétől sehogy sem lehet megszabadulni, akkor pedig a stabillá vált alvásidő jöhet szóba, vagy egy harmadik fél, nálunk Apa bevonása.

Hogy néz ki egy nap babával és munkával?

Egy átlagos hétköznap kettecskén vagyunk itthon. Amíg két napközbeni alvás volt divatban a babánál, addig a délelőtti alvásidő jelentette a fő munkaidőmet, a délutáni rövidebb alvás alatt pedig megcsináltam a maradék feladatot. Most már csak délután szundít, így ez alatt az idő alatt készül el a munka oroszlánrésze.

Délelőtt az olyan feladatokat végzem el, amit együtt is tudunk csinálni, például a háztartási munkák. A telefonokat is ilyenkor intézem, közben pedig zajlik tovább a közös játék. A munkatársak jól szoktak szórakozni azon, hogy miket mond a háttérben a baba, és csak ritkán sikerül pont úgy megnyomnia a képernyőt, hogy rájuk tegye a telefont.

A délelőtt folyamán még gyorsan ránézek az e-mailekre, de ilyenkor általában csak arra jut idő, hogy ha valami sürgős kérés-kérdés merül fel, azt kezeljem. Minden, ami hosszabb koncentrációt igényel, akkora marad, amikor a baba alszik vagy más vigyáz rá.

A délutáni alvásidőre csak olyan feladatot teszek, ami fontos és odafigyelést igényel, hiszen ilyenkor tudok 100%-ban összpontosítani. Éppen ezért nem hagyom, hogy csipp-csupp dolgok vigyék el az időt, nem válaszolok ráérős levelekre, nem hívom fel azt, akit később is felhívhatok, ha csak nem sürgős az ügy. Ez az idő alkalmas a megbeszélések megtartására is számomra. Mindig van egy frissen tartott teendő listám, ami alapján haladok fontossági sorrendben, így könnyebb átállnom játszótér üzemmódból bizniszanyura. ????

Van egy joker napunk is, amikor Apa is homeofficeba vonul. Ilyenkor az alvásidőn kívül is tudok megbeszéléseket szervezni.

Multitasking, figyelemmegosztás, zsonglőrködés
Sztereotípia, hogy a nők egyszerre többfelé is tudnak figyelni, épp az anyaság miatt. Persze, tudunk, de érdemes? Részemről kialakítottam, hogy mit, mivel kombinálok. A felosztásomban vannak az általam csak agyatlan feladatoknak nevezett tevékenységek, ilyen a teregetés, takarítás, mosogatás, rendrakás stb. Tehát, amihez nem kell gondolkodni, rutinból megy. Ezeket bármivel párosítom, gyerekkel és munkával is. Így a teregetés remek közös játék, de az is lehet, hogy eközben intézek el egy telefont. Egyszerre a hármat nem szoktam szándékosan csinálni, az a zsonglőrködés kategória.

Az agyatlan feladatok közben tökéletesen végig lehet gondolni azt is, hogy mit és hogyan kell megoldani a munkában. Ezeket gyorsan felírom a listába, hogy meglegyenek, amikor indul a munkaidő.

A felosztásom szerint vannak a teljes figyelmet igénylő tevékenységek, mint a közös játék, mesézés, játszóterezés. Ilyenkor nem veszem fel a telefont, nem gondolkodom a munkán, nem akarok suttyomban elmosogatni sem. Ez az idő csak a miénk. Ehhez javaslom technikailag is idomítani a készülékeket. Nálam a telefon minden létező értesítése le van kapcsolva. Nem csipog a FB üzenet, nem csicsereg az e-mail, de még a csengőhang is csak rezgés. A Level2 a repülőüzemmód használata, hogy fozótni azért még lehessen.

Ugyanilyen teljes figyelmet igénylő tevékenység a munka is, azzal a különbséggel, hogy ha a baba közben felébred, sír, akkor ő lép a prioritási lista élére.

És a csodaszer, ami minden problémát megold ????

A végére már csak egy munkamódszer maradt. Nem is annyira módszer, mint szabály ahhoz, hogy megbízható munkaerő maradhassak, úgy is, hogy a család az első. Ez pedig, hogy mindig előre dolgozom. Hiszen bármikor jöhet egy fogfájós, megfázós, nyűgös időszak, amikor érdeklődés hiányában elmaradnak a nappali és az éjszakai alvások, vagy egyszerűen csak anya kell. Ilyenkor életmentő az a 2-3 nap lépéselőny, amivel megleptem magam. Utóirat: Nem, nem alussza át az éjszakát. ????

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Radó Annabella

Szövegíróként és online marketing szakemberként dolgozom több, mint 7 éve. Ezalatt az idő alatt a kutyaidomítástól az ipari nyomtatókon át a cégvezetési eszközökig rengeteg témába beleástam magam …


Címkék: home office