BYOD: baj van a biztonsággal

BYOD: baj van a biztonsággal
Bring Your Own Device, a mobil eszközök munkahelyi használata egyre nagyobb kihívások elé állítja azokat, akik megengedik ezt a szabadságot magunknak. A cégek bizonytalanok.

Lassan minden cég szembesül azzal a kihívással, hogy munkatársai a hagyományos eszközök helyett a mindenhol elérhető és használható mobil megoldásokat használják. A BYOD problematikája abban gyökerezik, hogy a felhasználók többsége egyáltalán nem képes, vagy nem akarja a céges tabletet csak munkára használni.

A tabletek, okosmobilok többsége mindennapi munkaeszközzé vált. A felhő alapú tárolás és a wifi alapú kommunikáció gyakorlatilag lyukas szitává varázsolta az eddig nagyjából védhető munkahelyi hálózatokat.


A cégek többsége korlátozná munkavállalói szabadságát a mobil eszközök használata kérdésében, de a felhasználók vagy azok gyermekei egyre többet játszanak a fontos és érzékeny adatokat is tartalmazó eszközökkel. A probléma gyakorlatilag szinte magában hordja az adatvesztés, információ szivárgás millió lehetőségét, amely viszont elképesztően nagy károkat okozhat a cégekkel szembeni bizalom kérdésében.

A biztonsági cégek egyre inkább azon dolgoznak, hogy az ilyen vegyes használatban levő gépek szinkronizációjakor, távoli bejelentkezésekor ne történjenek biztonsági incidensek.

A megnövekedett mobilitási elvárások mellett is biztonságos megoldások hatékonyságát egyébként a felhasználói tudatossággal lehetne javítani. Az otthoni felhasználást nem szabadna összemosni a munkahelyivel, illetve a nem megbízható nyitott hálózatokon keresztüli kommunikációt is elhagyva lehetne igazi eredményeket elérni, de úgy tűnik egyelőre az Angry Birds rajongás sokszor felül írja a szigorú biztonsági szabályokat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!