BME-s diákok építik Magyarország első, 9 kilométeres magasságot elérő kutatórakétáját

BME-s diákok építik Magyarország első, 9 kilométeres magasságot elérő kutatórakétáját
A BME Aerospace Team azért jött létre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), hogy egyetemi hallgatók lelkesedését és tudásvágyát, valamint a hazai űrszakma legnevesebb szakembereinek tapasztalatait ötvözve, szuperszonikus kutatórakétákat fejlesszen. A csapat célja utat nyitni a rakétatudományok iránt érdeklődő hallgatók következő generációja előtt. A BME Aerospace Team a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főtámogatásával első és egyedüli magyar csapatként vesz részt októberben az egyetemi rakétafejlesztés legrangosabb európai versenyén, a European Rocketry Challenge 9000 méteres kategóriájában. A csapat célja, hogy Magyarországon elsőként érjék el kutatórakétájukkal a 9 kilométeres magasságot.

Az űrtevékenység a 21. század egyik legizgalmasabb és legdinamikusabban fejlődő területe, amely magában foglalja az űrkutatást és az űripart is. A BME Aerospace csapatát 2021 szeptemberében azért hívták életre, hogy egyetemi hallgatók és a hazai szakma legnevesebb szakembereinek tudását ötvözve, olyan rakétát tervezzenek, és szereljenek össze, amely eléri a 9000 méteres magasságot.

Az Aerospace Team tagjai szeretnének ezzel olyan közösségi lehetőségeket nyújtani a fiatal generációknak, ahol kreatív ötleteiket megvalósítva, együtt járulhatnak hozzá a hazai űrszakma fejlődéséhez és elismertségének növeléséhez. Hisznek abban is, hogy a csapatból olyan űrszakemberek kerülhetnek majd ki a hazai munkaerőpiacra, akik értékes tapasztalataikkal a magyarországi űrvállalatok munkáját erősíthetik. A 16 fős csapat (11 fő férfi, 5 fő nő) összetétele igen vegyes, hiszen a tagok között egyaránt szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus.

A projekt során egy egyedi szuperszonikus szuborbitális (a hangsebességnél gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő) kutatórakéta készül. A rakéta 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú lesz.

A csapattagok a megalakulástól a versenyig mintegy 15 ezer munkaórát töltenek a projekt megvalósításával. Augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlanak. Szeptember elejéig terepen tesztelik a rakétát, a szükséges engedélyek megléte és óvintézkedések betartása mellett. Szeptemberben sajtónyilvános eseményre készülnek hazánk első 9000 méteres magasságot elérő rakétafelbocsátásáról.

Októberben Portugáliában részt vesznek az EuRoC 2022 nemzetközi rakétaversenyen, amelyen 25 egyetemi csapat több mint 500 hallgatója méri össze tudását. Csapatuk képviseli hazánkat és a Műegyetemet a 9000 méteres szilárd hajtóanyagú kategóriában, amely kategóriában mindössze 7 csapat elég felkészült versenyezni. Első számú céljuk a versenyen a Flight Readiness Review-n és a Launch Readiness Review-n való megfelelés, hiszen ezekkel a rakétát biztonságosnak és indíthatónak nyilvánítják a nemzetközi szakértők. Ezt követően minél pontosabban szeretnék elérni a kategória céljaként kitűzött 9 kilométeres magasságot a rakétával. Másik kiemelt céljuk két tudományos kísérlet elvégzése: egy orvosbiológiai, valamit egy légkörfizikai kísérlet kapott helyet az eszközön. A rakétát saját fejlesztésű számítógépes és kommunikációs rendszerrel látják el.

Küldetésük a hazai légi- és űripar képviselői – egyetemek, kutatóintézetek, cégek, állami szereplők – széles körű támogatását élvezi, továbbá Farkas Bertalan kutatóűrhajós és Besenyei Péter műrepülő világbajnok is személyes támogatásáról biztosította a csapatot. A projekt megvalósítását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatja.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: BME, NMHH, rakéta