Az űrben termesztenek növényeket kínai űrhajósok

Az űrben termesztenek növényeket kínai űrhajósok
Egy Európában, Ázsiában és Északnyugat-Afrikában őshonos növény, a lúdfű növekedését sikerült beindítani a néhány nappal ezelőtt útnak indított Sencsou-15 kínai űrhajó fedélzetén a kínai űrállomáson.

A Sencsou-15-öt november 29-én bocsátották fel az űrbe, majd amikor megérkeztek a kínai űrállomásra, az űrhajósok az ottani laboratóriumukban kísérleti inkubátorba helyezték a lúdfüvet (arabidopsis thaliana). A kísérlet célja, hogy megfigyeljék, az űrbéli mikrogravitációs környezet milyen módon befolyásolja a növény sejtszerkezetét és sejtműködését - írja az MTI a kínai tudományos és technológiai minisztérium közleménye alapján.

A lúdfű űrbe juttatását a kutatók nagyon alaposan, több mint hat éven keresztül készítették elő.

A következő 30-50 napban szorosan figyelemmel kísérik majd a növény alakjában és fejlődésében beálló módosulásokat. A kísérlet folyamán megjelölik és módosítják a növénynek a megváltozott gravitációs környezetre adott válaszokban érintett génjeit.

A kísérlet lezárultával a növényekből mintákat juttatnak majd vissza a Földre, ahol további kutatásokat tudnak majd végezni annak kiderítésére, hogy a mikrogravitáció milyen hatással volt az élő szervezetre.

(24.hu)

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: űr, növények